Wall Street: Dow Jones dosegao novi rekord

Wall Street: Dow Jones dosegao novi rekord

Na Wall Streetu u utorak su berzanski indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegao novi rekoran nivo zahvaljujući ponajviše skoku cijene dionice Wal-Marta.

Dow Jones je ojačao za 0,31 posto, na rekordnih 22.830 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,23 posto, na 2.550 bodova, a Nasdaq indeks za 0,11 posto, na 6.587 bodova.

Rekordni doseg Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Wal-Marta za 4,5 posto, nakon što je najveći američki trgovački lanac procijenio da će njegova online prodaja u SAD-u u idućoj poslovnoj godini porasti za oko 40 posto.

Uz to, Wal-Mart je najavio otkup vlastitih dionica na tržištu za 20 milijardi dolara.

To je potaknulo cijeli trgovački sektor, pa je S&P indeks tog sektora ojačao za gotovo 1 posto i bio najveći sektorski dobitnik.

Osjetnije su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer su cijene nafte skočile za gotovo 2 posto.

Ulagači su jučer zanemarili nove napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i nedostatak napretka u procesu uvođenja porezne reforme koju je predložio predsjednik SAD-a Donald Trump i kojom bi se smanjilo porezno opterećenja građana i kompanija.

“Jedini strahovi na tržištu su povezani s time da se nešto neće postići. No, situacija se može brzo promijeniti zbog nekih rizika, kao što je Sjeverna Koreja. Stoga treba biti oprezan”, kaže Dennis Dick, trgovac u kompaniji Bright Trading.

Ulagači su oprezni jer ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 posto u odnosu na isti lanjski period.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvocifrenim stopama, no analitičari obično procjene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks je ojačao za 0,40 posto, na 7.538 bodova, no frankfurtski DAX je oslabio za 0,21 posto, 12.949 bodova, a pariski CAC za 0,04 posto, na 5.363 boda.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci