Wall Street blago pao, FED povećao kamate

Wall Street blago pao, FED povećao kamate

Na Wall Streetu u srijedu su cijene dionica pale nakon što je američka centralna banka, kao što se očekivalo, povećala kamatne stope, ali i signalizirala kako bi do kraja godine cijena novca mogla biti povećana još u dva navrata.

Dow Jones je oslabio za 119 bodova ili 0,47 posto, na 25.201 bod, dok je S&P 500 pao za 0,40 posto, na 2775 bodova, a Nasdaq indeks za 0,11 posto, na 7695 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke su povećali ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

Nezaposlenost i inflacija su niske

”Ekonomija je u dobroj situaciji. Većina ljudi koja želi pronaći posao, nalazi ga. Nezaposlenost i inflacija su niske… Ukupni izgledi za rast ostaju povoljni”, kazao je Jerome Powell, predsjednik FED-a, na konferenciji za novinare.

I dok se povećanje kamata očekivalo, ulagače su pomalo iznenadile nove projekcije čelnika centralne banke koji su blago povećali procjene kretanja kamata na kraju godine i sada očekuju još dva povećanja u 2018, a ne jedno kao dosad.

Razlog tome je jačanje inflacije, pa nove procjene čelnika FED-a pokazuju da će stopa rasta potrošačkih cijena u ovoj godini doseći 2,1 posto, blago iznad FED-ovih ciljanih nivoa od 2 posto.

”Sada se u ovoj godini očekuje ukupno četiri povećanja kamata, dok je dosad na tržištu bio konsenzus o tri povećanja, stoga smatram da je to malo iznenađenje”, kaže Katie Nixon, direktorica u fondu Northern Trust Wealth Management.

”Čini se da je FED sada znatno uvjereniji da inflacija doseže, pa čak i premašuje, njihove ciljane razine, stoga povećavaju i procjene kretanja kamata”, kaže Katie Nixon.

Kako povećanje kamata ne ide u prilog tržištu dionica, jučer su pale cijene u većini od 11 sektora S&P 500 indeksa. Pao je za 0,3 posto, čak i finansijski sektor, kojem inače pogoduje viša cijena novca.

Među rijetkim dobitnicama su bile, pak, dionice medija i telekomunikacijskih kompanija, koje su se našle u fokusu nakon što je AT&T-ju odobreno preuzimanje Time Warnera za 85 milijardi dolara.

Na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je ostao praktično nepromijenjen u odnosu na prethodni dan, na 7703 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao za 0,38 posto, na 12.890 bodova. Pariski CAC je oslabio za 0,01 posto, na 5452 boda.

Europski ulagači su oprezni jer bi uskoro i Europska centralna banka (ECB), poput FED-a, mogla započeti postupeno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sjednici u četvrtak.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci