VTK BiH i Kineska grupacija proizvođača potpisale Sporazum o saradnji

VTK BiH i Kineska grupacija proizvođača potpisale Sporazum o saradnji

Ubrzo nakon što je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, delegacija Bosne i Hercegovine učestvovala na godišnjoj konferenciji CHINAEASA (Grupacija proizvođača ulja i začinskog bilja Narodne Republike Kine), organizovana je uzvratna posjeta kineske delegacije Bosni i Hercegovini.

Cilj posjete je upoznati kinesku stranu sa svim potencijalima i mogućnostima koje ovaj sektor nudi. Kineska delegacija je pozitivno iznenađena kvalitetom i ponudom proizvoda od ljekovitog bilja, prvenstveno proizvoda od smilja, te je izraženo veliko interesovanje za uspostavljanje nove i jačanje postojeće saradnje.

Prepoznajući značaj saradnje na nivou privrednih komora i grupacija, Vanjskotrgovinska komora BiH i Kineska asocijacija za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima potpisale su Sporazum o saradnji kojim se predviđa lakša i brža razmjena relevantnih informacija, organizovanje posjeta, konferencija, seminara, te drugih događaja od zajedničkog interesa.

Cilj Sporazuma je podržati inicijativu privrednih subjekata obje strane za uspostavljanjem poslovne saradnje, te obezbjediti prvenstveno bh. proizvođačima plasiranje proizvoda na veliko kinesko tržište.

Trenutno se u Kini konzumira vrlo malo proizvoda od eteričnoga ulja smilja, te sudeći po pozitivnim reakcijama kineske delegacije, njihovoj velikoj zainteresovanosti i najavi većeg broja posjeta u budućnosti, mogu se očekivati dobri poslovni rezultati.

O autoru

Srodni članci