Više kamate – manji kapital banaka

Više kamate – manji kapital banaka

Europska centralna banka je objavila kako
 bi nagle promjene kamatnih stopa utjecale na banke.

Banke u eurozoni su dobro pripremljene za nagle promjene kamatnih stopa, ocijenila je u ponedjeljak Europska centralna banka (ECB) nakon simulacije nepovoljnih scenarija u rasponu od naglog zaoštravanja monetarne politike do zamrzavanja kreditiranja.

ECB je aktuelnom provjerom prvi put pokušao utvrditi kako bi nagle promjene kamatnih stopa utjecale na kamatne prihode banaka i na vrijednost njihove imovine. Objašnjavaju pritom da promjene kamatnih stopa kod kratkoročnih instrumenata generiraju fluktuacije u kamatnim prihodima odnosno troškovima. Kod dugoročnih instrumenata dolazi do značajnih oscilacija u neto vrijednosti aktive i pasive. Simulacije nepovoljnih scenarija su pokazale da bi više kamatne stope dovele do povećanja neto kamatnog prihoda u iduće tri godine u većini od 111 banaka obuhvaćenih sprovedenom provjerom otpornosti, ali bi ujedno smanjile ekonomsku vrijednost njihovog kapitala.

U prosjeku neto kamatni prihod banaka uz nepromijenjene kamatne stope bi se smanjio do 2019. godine za 7,5 posto. Kada bi kamatne stope porasle za dva postotna boda, prihod bi se u istom periodu povećao za 10,5 posto, utvrdili su u ECB-u.

U istim hipotetskim uslovima ekonomska vrijednost njihovog kapitala bi se smanjila za 2,7 posto, pokazuju izračuni ECB-a. Rezultati provjera su objavljeni u kontekstu priprema ECB-a za postupno gašenje ciklusa monetarnih poticaja koji obuhvaćaju ultraniske kamatne stope i izdašne programe kupovine imovine. Bit će integrirani u ECB-ovu širu ocjenu stanja svake pojedine banke koja bi u konačnici trebala pokazati koliki je zaštitni sloj kapitala svaka od njih dužna držati.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci