Uz pomoć sredstava Svjetske banke obnovljeno 20 škola u FBiH

Uz pomoć sredstava Svjetske banke obnovljeno 20 škola u FBiH

Zima je u Bosni i Hercegovini već nekoliko puta pokazala zube. Ove godine temperatura na termostatu nije pokazivala dvocifrene brojeve sa predznakom minusa, međutim da ništa ne treba prepustiti slučaju pobrinuo se najveći projekat Svjetske banke Bosnia Energy Efficiency Project (BEEP).

Po povratku u školske klupe, nakon zimskog raspusta, 13.000 učenika iz 20 škola Federacije BiH dočekalo je novo ruho škole, te uređenije i toplije učionice za učenje i rad. Ugodnije i kvalitetnije uslove boravka omogućio im je upravo projekat Svjetske banke Bosnia Energy Efficiency Project (BEEP) koji se već drugu godinu zaredom za Federaciju Bosne i Hercegovine, implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Nakon implementiranih mjera energijske efikasnosti, ugradnje termoizolacije na fasadama, rekonstrukcije krovova, instalacije novih grijnih tijela, zamjene dotrajale stolarije i kotlova, neće biti zime za ove učenike, a roditelji više ne moraju brinuti o boravku djece u hladnim učionicama.

“U protekle dvije godine u Federaciji BiH, ukupno je obnovljeno 20 školskih objekata, 15 osnovnih i 5 srednjih škola u više kantona širom Federacije BiH, sa investicijom od gotovo 9 miliona KM. Energijska obnova navedenih školskih objekata, pružit će veoma učinkovitu mjeru za očuvanje i manju potrošnju energije, uz istovremeno poboljšanje uvjeta života i bolji ekonomski učinak. Uštede će biti veće, a učionice toplije, što će doprinijeti učinkovitom vraćanju uložene investicije”, dodali su predstavnici BEEP projekta.

Implementacija energijski efikasnih mjera osim što će doprinijeti smanjenu računa za električnu energiju i grijanje, kao i emisije CO2, utjecat će i na kvalitetnije obrazovanje u općinama i gradovima u kojima su implementirane ove mjere.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci