Uspješne žene u 2017. godini

Uspješne žene u 2017. godini

Iako su još uvijek u manjini, žena je sve više u svijetu tehnologije, pa i na čelu start-upa te etabliranih firmi koje se bave uzbudljivim projektima koji bi nam mogli promijeniti živote ili ih barem olakšati. Evo nekih kojima je 2017. bila odlična godina u poslovnom pogledu.

Sallie Krawcheck

Sallie Krawcheck je bila jedna od najmoćnijih osoba američkog Wall Streeta sve dok nije naglavce izbačena iz Citigroupa, gdje je vodila odjel za upravljanje imovinom. Dočekala se na noge, reklo bi se. Pokrenula je Ellevest, platformu za investiranje online posvećenu ženama koje se bave ulaganjem. Uz prijašnjih deset Ellevest je ove godine privukao 34,6 miliona američkih dolara investicija.

Maria Bennett

Inženjerka biomedicine Maria Bennett je osnivačica, predsjednica i glavna direktorica SPR Theraputics, firme koja je razvila tehnologiju neurostimulacije za suzbijanje hronične i akutne boli koja ne uključuje lijekove već žicu i prijenosni simulator. Ove godine je privukla ulaganje vrijedno 25 miliona dolara, kao i odobrenje američkog regulatornog tijela FDA.

Whitney Wolfe Herd

Prije tri godine Whithey Wolfe Herd je bila poznata po tome što je prijavila kako je uznemiravaju i diskreditiraju u Tinderu, firmi čija je suosnivačica bila i gdje je radila kao dopredsjednica za marketing. U međuvremenu je pokrenula Bumble, aplikaciju za upoznavanje namijenjenu ženama, koja trenutno ima 22 miliona registriranih korisnica i više od sto miliona američkih dolara prihoda.

Melonee Wise

Willow Garage, brzorastuća firma za robotiku koju je Melonee Wise pokrenula, nedavno je privukla ulaganje vrijedno 25 miliona američkih dolara, što je ukupnu razinu investicija u tu firmu podiglo na 48 miliona dolara. Investitor je bila firma Fetch Robotics, koja vidi mogućnosti primjene tehnologija koje razvijaju u firmi Willow Garage u logistici i trgovini.

Joyce Kim

Inače pravnica s diplomom Univerziteta Columbia, Joyce Kim je pokrenula prije nekoliko godina neprofitnu mrežu za plaćanje Stellar kako bi olakšala transfere novca osobama kojima ta usluga obično nije lahko dostupna. Ove godine je otišla korak dalje i osnovala SparkChain Capital, fond rizičnog kapitala koji će finansirati proizvode i usluge vezane za blockhain i kriptovalute. Kim u tu svrhu namjerava skupiti sto miliona američkih dolara.

Wang Xiaoyu

Prije no što je 2015. godine pokrenula CastBox, Wang Xiaoyu je studirala pri Pekinškom univerzitetu i radila za Google. Ta aplikacija za preuzimanje i organizaciju audio sadržaja u međuvremenu je postala prilično popularnom u Europi i Sjedinjenim Državama, a podršku su dali i investitori sa 16 miliona američkih dolara.

Anne Boden

Nakon što je 2014. godine napustila jednu od najvećih irskih finansijskih institucija Allied Irish Bank Anne Boden je pokrenula prvu banku na svijetu namijenjenu isključivo mobitelima. Starling danas ima više od sto zaposlenih i još uvijek nema niti jednu poslovninu, unatoč investiciji vrijednoj 70 miliona američkih dolara iza koje stoji ulagač Harald McPike.

Natalya Bailey

Umjesto karijere u obrazovanju, Natalya Bailey je – zajedno s kolegom Louisom Pernom – projekat nastao tokom školovanja laboratoriju Space Propulsion pri MIT-u razvila u pogonski sistem za vrlo male satelite. Njena pet godina stara firma Accion Systems dosad je privukla 12,5 miliona američkih dolara investicija.

Julie Wainwright

Neugodno iskustvo sa zatvaranjem projekta Pets.com nije obeshrabrilo Juliu Wainwright. Bacila se ponovo na posao i pokrenula RealReal, gdje prodaje rabljenu luksuznu robu u dobrom stanju po znatno sniženim cijenama. Firma ima 950 zaposlenih i mogla bi imati više od pola milijarde američkih dolara prihoda ove godine. Ove godine su prikupili 50 miliona dolara investicija, odnosno 173 miliona dolara ukupno.

Julie Schoenfeld

Iskusna poduzetnica i inženjerka Julie Schoenfeld prije tri godine je pokrenula firmu Strobe. U oktobru ove godine Strobe je kupio američki automobilski div GM, koji će njihovu tehnologiju upotrijebiti kako bi LIDAR senzor smanjio na veličinu jednog procesora, što je iznimno važno za razvoj autonomnih vozila.

 

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci