UNESCO – sedmi poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata za kulturnu raznolikost

UNESCO – sedmi poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata za kulturnu raznolikost

UNESCO je otvorio sedmi poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu “IFCD”).

IFCD podržava projekte zemalja u razvoju, koji vode ka strukturnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan utjecaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalnih infrastruktura podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije, što je uspostavljeno Konvencijom o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izraza 2005. godine.

Projekti koje podržava IFCD pokrivaju širok spektar aktivnosti – od izgradnje kapaciteta do analize i razvoja politika, podrške poduzetništvu i konsolidacije kulturnih industrija, a koje su u skladu sa ciljevima Konvencije iz 2005. godine o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza. Više informacija o projektima koji su do sada  finansirani iz IFCD-a, možete naći OVDJE.

Na konkurs se mogu prijaviti organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije iz zemalja u razvoju koje su članice Konvencije, kao i međunarodne nevladine organizacije.

Maksimalan iznos sredstava koja se mogu tražiti za implementaciju projekta u okviru Fonda je 100.000 dolara, a trajanje projekta može biti od 12 do 24 mjeseca.

Isključivi način podnošenja prijava projekata je putem online aplikacijske platforme.

Online aplikacijska platforma je dostupna na engleskom i francuskom jeziku: https://en.unesco.org/creativity/ifcd/apply (na engleskom jeziku) i https://fr.unesco.org/creativity/fidc/soumettre-demande (na francuskom jeziku).

Rok za prijavu projekata putem online aplikacijske platforme je 15. april 2016. godine, do ponoći.

Više informacija pronađite na Mreža za izgradnju mira.

O autoru

Srodni članci