U toku izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju i Bratuncu

U toku izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju i Bratuncu

Na području Bratunca u toku je izgradnja sistema za navodnjavanje na površini od 436 hektara, čija je vrijednost osam miliona KM. Riječ je o najvećem ulaganju u historiji ove općine.

Sistem za navodnjavanje trenutno se gradi i u Trebinju na površini od 860 hektara, a vrijednost ovog projekta je 5,8 miliona KM.

Pokrenut je tenderski postupak za izgradnju sistema u Ljubinju na površini od 250 hektara, čija je vrijednost 3,3 miliona KM.

“Kada je riječ o budućim projektima, priprema se tehnička dokumentacija za veliki sistem za navodnjavanje u Potkozarju na od 1.200 do 1.500 hektara i Semberiji od 400 do 500 hektara, kao i za Maglajane na 120 hektara”, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Banja Luka.

Do sada su izgrađeni sistemi za navodnjavanje u Pelagićevu i Novom Selu na površini od 826 hektara, čija je vrijednost 5,8 miliona KM.

Završena je i izrada glavnog projekta kanala Vrbas – Osorna, čime će biti obezbijeđeno izvorište za navodnjavanje 14.500 hektara poljoprivrednih površina.

Ukupna vrijednost svih projekata izgradnje sistema za navodnjavanje u Republici Srpskoj je 24 miliona dolara, odnosno oko 40 miliona KM.

Od tog iznosa 85 posto se finansira iz kredita Svjetske banke, a 15 posto obezbjeđuje Vlada Srpske, lokalne zajednice i korisnici.

Kada je riječ o podsticajima za izgradnju ovih sistema, pravo na ova sredstva imaju udruženja korisnika voda za navodnjavanje, fizička lica i poslovni subjekti koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koji izvrše ulaganja za navedenu namjenu u iznosu od minimalno 500 KM.

Predmet podsticaja mogu biti izvršena ulaganja u nabavljenu pokretnu opremu za navodnjavanje ili izvršeni radovi na izgradnji stalne infrastrukture, te troškovi elektrifikacije.

Visina podsticajnih sredstava utvrđuje se u iznosu do 40 posto od visine investiranih sredstava i ne može biti veća od 3.000 KM po hektaru.

Maksimalan iznos podsticajnih sredstava koji podnosilac zahtjeva može ostvariti u tekućoj godini iznosi 80.000 KM.

Zahtjev za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva podnosi se najkasnije do 30. septembra ove godine.

Po osnovu podsticaja za izgradnju sistema za navodnjavanje, za prošlu godinu je isplaćeno oko 280.000 KM.

Iz Ministarstva zaključuju da njihove stručne službe kontinuirano prate situaciju na terenu u svim područnim jedinicama, pružaju stručnu pomoć proizvođačima u prevazilaženju posljedica suše, informišu nadležne institucije i predlažu mjere.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci