Svjetska tržišta: Rast indeksa, napetosti između SAD-a i Kine popustile

Svjetska tržišta: Rast indeksa, napetosti između SAD-a i Kine popustile

Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle jer su splasnule trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i jer su ulagači optimistični uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu Dow Jones je prošle sedmice ojačao za 1,8 posto, na 24.360 bodova, dok je S&P 500 skočio za gotovo 2 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks za 2,8 posto, na 7.106 bodova.

Ti indeksi su snažno porasli polovinom sedmice nakon što je predsjednik Kine Xi Jinping najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile.

Kazao je i da će Kina omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima kapitala koja su posljednjih sedmica bila pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi naštetilo rastu globalne ekonomije.

Rastu berzanskih indeksa je pridonijelo i to što su ulagači vrlo optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

I na europskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 1,1 posto, na 7.264 boda, dok je frankfurtski DAX porastao za 1,6 posto, na 12.442 boda, a pariski CAC za 1,1 posto, na 5.315 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao za 1 posto, na 21.778 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci