Svjetska tržišta: Indeksi porasli, najveće ekonomije stabilno rastu

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, najveće ekonomije stabilno rastu

Na svjetskim berzama prošle sedmice cijene dionica su porasle, pri čemu su na Wall Streetu indeksi gotovo svakog dana dosezali nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju poreznom rasterećenju u SAD-u.

Na Wall Streetu prošle sedmice Dow Jones je ojačao za 1,6 posto, na 22.773 boda, dok je S&P 500 porastao za 1,2 posto, na 2.549 bodova, a Nasdaq indeks za 1,5 posto, na 6.590 bodova.

U prva četiri dana prošle sedmice svi su ti indeksi iz dana u dan dosezali nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje napretku u procesu prihvaćanja porezne reforme u SAD-u.

Zastupnički dom Kongresa prihvatio je, naime, prijedlog fiskalne potrošnje u 2018. godini, koja sadrži legislativnu mogućnost da republikanci običnom većinom nadglasuju demokrate u Senatu po pitanju poreznog zakona.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je predložio nedavno najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu’ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi budžetske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za hiljade milijardi dolara.

U Kongresu se očekuje velika borba oko Trumpovog prijedloga, no ako uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je uselio u Bijelu kuću.

Dobro raspoloženje na tržištu se zahvaljuje i nizu podataka koji ukazuju na stabilan rast američke ekonomije, što pokazuje, kažu analitičari, da je ono dovoljno snažno da izdrži novo povećanje kamatnih stopa.

Stoga su splasnule bojazni da bi moguće povećanje kamatnih stopa američke centralne banke u decembru naštetilo ekonomiji.

Uz to, stabilno rastu i druge najveće ekonomije u svijetu, od Kine i Japana, do Europe.

No, u petak je na Wall Streetu prekinut niz rekordnih dosega indeksa jer je na tržištu zavladao oprez nakon neočekivano loših pokazatelja s tržišta rada.

Doduše, analitičari su očekivali da će zbog uragana Harvey i Irma u septembru biti poremećaja na tržištu rada, stoga su procjenjivali da je broj zaposlenih porastao za oko 90.000, znatno manje nego mjesec dana prije.

Međutim, izvještaj vlade je pokazao da je broj zaposlenih smanjen po prvi put od septembra 2010. godine, za 33 hiljade.

“Nevjerovatno je koliko je američko tržište dionica otporno, s obzirom na to da je raslo i kad nije bilo vijesti i kad su vijesti bile loše. Ovo je sad bio logičan pomak za nelogično tržište dionica”, kaže Jack Dollaride, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

I na europskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle. Londonski FTSE indeks je skočio za 2 posto, na 7.522 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao za 1 posto, na 12.955 bodova, a pariski CAC za 0,6 posto, na 5.359 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks prošle sedmice je ojačao za 1,6 posto, na 20.690 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci