Švedske kompanije samo u augustu nisu mogle naći 78.000 radnika

Švedske kompanije samo u augustu nisu mogle naći 78.000 radnika

Ugrožen daljnji ekonomski rast.

Privredni rast u Švedskoj bi mogao zaustaviti nedostatak radne snage, upozoravaju analitičari, a situaciju nije uspio poboljšati ni migrantski val koji je prije dvije godine zapljusnuo zemlju.

Istraživanje iz juna Konfederacije švedskih poduzetnika s članstvom preko 60.000 kompanija pokazuje kako je 75 posto kompanija koje su zapošljavale imale problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata.

Najviše od 2000.

“Nedostatak radnika je trenutno vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan”, ističe za Bloomberg Torbjorn Halldin, ekonomist tog udruženja. Prema podacima tamošnje “berze rada”, broj oglasa za posao po nezaposlenom trenutno je najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage. Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvenoj njezi. Jedini sektori u kojima radnika ima dovoljno su administracija i pravo, zatim prodaja i marketing te mediji i dizajn. Samo je u augustu ostalo nepopunjeno 78.000 konkursa za posao, devet posto više nego godinu ranije te čak 41 posto više nego prije dvije godine.

Golem broj slobodnih radnih mjesta je rezultat ekonomskog rasta koji su analitičari banke Nordea nedavno opisali kao “suludo snažan” i daleko iznad potencijala švedske ekonomije. Službeni statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom tromjesečju porastao za 1,7 posto, a na godišnjem nivou četiri posto. Vlada procjenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi tri posto, a iduće će usporiti na 2,5 posto. Centralna banka Riksbank, također, tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za ekonomiju ističući kako je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao i prije finansijske krize 2008. godine. No, broj otvorenih radnih mjesta u tom periodu se udvostručio.

Zavod za zapošljavanje Arbetsförmedlingen predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa sedam posto na 6,6 posto, a iduće blago porasti na 6,7 posto. Ukupno gledajući, bez posla je više od 300.000 stanovnika. No, stopa nezaposlenosti među osobama rođenima u Švedskoj iznosi svega 3,9 posto – najmanje od u 10 godina – dok među strancima iznosi 22 posto.

Očekivani rast plaća

Međutim, nedostatak radne snage s druge strane je i dobra vijest za centralnu banku. To bi, naime, značilo da će ubrzati rast plaća, a to će dovesti do rasta inflacije, na što računaju u Riksbanci. Rast plaća posljednjih godina bio je prilično anemičan, zadržavši se ispod tri posto od 2012. godine, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja.

Dio poslodavaca smatra kako nema previše prostora za rast plaća. “Kada sam počinjao 1998. nedostajalo je vodoinstalatera i uvijek su bili prilično dobro plaćeni jer znaju svoju vrijednost”, ističe Mattias Johansson, izvršni direktor kompanije Bravida.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci