Švedska ukida gotov novac

Švedska ukida gotov novac

Švedska je već prva u svijetu po tome što sve više izbacuje gotov novac iz upotrebe. Sada imaju i datum – 2023. godine Šveđani će biti društvo bez gotovine.

Za pet godina, pokazuje studija, prodavnice vjerovatno neće ni htjeti da prihvate gotovinu u toj zemlji.

Studiju je radio državni institut za tehnologiju KTH u saradnji sa državnom ekonomskom školom. Dvojica vodećih istraživača tvrde da će Švedska postati prvo društvo bez gotovine na svijetu 24. marta 2023. godine.

Ipak, ima i onih koji upozoravaju da koliko god prodavnice planiraju da pređu potpuno na bezgotovinska plaćanja, potrošači su, ipak, ti koji su glavni pokretači ove promjene.

“Trenutno, 97 posto trgovaca prihvata gotovinu, ali samo 18 posto plaćanja vrši se u gotovini, tako da su potrošači pokretačka snaga”, izjavio je Niklas Arvidson.

Tamo već postoje i kampanje banaka i sindikata koji podstiču potrošače da se oslobode gotovine.

“Mi smo mala zemlja koja je dugo vremena imala stabilnu demokratiju. Za nas nije problem da je novac vidljiv samo na internetskoj stranici, vjerujemo”, objasnio jedan od zagovornika novog sistema.

Uprkos dosadašnjem napretku, i dalje postoje one grupe koji sumnjaju. Arvdison tvrdi da je reč uglavnom o starijim ljudima, osobama sa invaliditetom, imigrantima i malim preduzećima.

Ironično, Švedska je postala i prva europska nacija koja je počela da štampa novčanice.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci