Srbija: Povećanje plaća u javnom sektoru do 10 posto

Srbija: Povećanje plaća u javnom sektoru do 10 posto

Vlada Srbije je predložila predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ povećanje plaća u javnom sektoru od osam do 10 posto, piše “Blic”.

Prema planu Vlade, povećanje zarada od 10 posto dobili bi ljekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok bi ostalima plaća bila viša za oko osam posto, navodi list.

Tako bi, naprimjer, učitelj koji sada u prosjeku zarađuje 40.000 dinara /oko 339 eura/ nakon povećanja primao 44.000 /oko 373 eura/.

Ljekar specijalista bi umjesto sadašnjih 73.000 /619 eura/ imao 80.300 dinara /680 eura/, a plaća policijskog inspektora bi, umjesto 47.000 /398 eura/, iznosila 51.700 dinara /438 eura/.

“Blic” podsjeća da je povećanje plaća u javnom sektoru bila jedna od ključnih tema razgovora novog ministra finansija Srbije Siniše Malog sa šefom Misije MMF-a Rufom.

“S obzirom na to da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren suficit budžeta od 6,5 milijardi dinara i da sve ukazuje na to da će se takav trend nastaviti, ima prostora za povećanje plata. U kojoj meri, to ćemo videti, ali sigurno je da ćemo imati rast od oko osam odsto, pa i više”, naveo je neimenovani izvor “Blica”.

Isti izvor je naveo da MMF predlaže manje povećanje – od šest do sedam posto, ali da Beograd, u skladu sa aktuelnim aranžmanom sa ovom finansijskom institucijom, nije obavezan da to prihvati.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci