Srbija dobija 175 miliona eura za IPARD

Srbija dobija 175 miliona eura za IPARD

Načinila je veliki napredak u poljoprivredi i EU će ostati otvorena za saradnju jer ima veliki potencijal, rekli su danas direktor u Generalnom direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj Mario Milucev i sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Oni su posetili Sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

U pitanju je pomoć u iznosu od 175 miliona eura koja dolazi iz europskog budžeta i ako se uzme u obzir i pomoć iz budžeta Republike Srbije, to je preko 230 miliona eura i ako uzmete u obzir i privatni dio gdje je učešće korisnika podnosioca zahtjeva, to će biti značajan iznos, kaže Milucev.

Kako je rekao, rezultati dobijeni u prva dva sprovedena javna poziva zaslužuju čestitke.

To znači da Srbija ima potencijal. Europska komisija ovo ohrabruje i daje podršku Srbiji da nastavi dalje. Ove mjere su prije svega mjere tehničke pomoći. Ministre, sada je u Vašim rukama instrument i na Vama je da ga najbolje upotrijebite. I mi smo naravno otvoreni za saradnju i dalje kako bismo i dalje zajednički radili, poručio je Milucev ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću.

Nedimović kaže da je Srbija konačno dio zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Dodaje da očekuje da ćemo do polovine juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kada je u pitanju IPARD projekat, vrijedan, kako kaže, 225 miliona eura.

Danas je za nas jedan jako važan dan. Mi možemo sada da kažemo da smo prva dva konkursa za IPARD koji se odnose na traktore i organizaciju završili, počeli smo kontrole na licu mesta, nadam se da ćemo sledeće nedelje potpisati finansijski sporazum sa EK i da ćemo u prvih 10 do 15 dana juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima,  rekao je Nedimović, dodavši da ima preko 500 aplikacija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici pohvalio je rad ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića kada je u pitanju ovaj projekat i rekao da će EU finansijski podrzati projekat bespovratnom pomoći od 175 milona eura.

Taj fond će zajedno sa privatnim i javnim fondovima pospiješiti investicije i očekuje se da će iznositi 400 miliona eura. Srbija je već napravila određene napretke kada je riječ o poljoprivredi. Proteklih godina izvoz proizvoda u EU se udvostručio tako da smo mi uvjereni da će ovaj projekat pomoći da se još više ojačaju kapaciteti Srbije, rekao je Fabrici.

Fabrici se osvrnuo i na današnji Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, istakavši da pored političke vizije i budućnosti o kojoj se danas raspravlja u bugarskoj prijestolnici, mora govoriti i o konkretnim mjerama za unapređenje poljoprivrede u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je i da će se Srbija ubuduće pojavljivati na svim sajmovima poljoprivrede u inostranstvu.

Rekao je da su sredstva za to odvojena i da se već od 2019. godine može očekivati da Srbija počne da učestvuje na inostranim sajmovima poljoprivrede I to, kako je rekao, samostalno.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci