Sprema se drastičan pad cijena čelika

Sprema se drastičan pad cijena čelika

Cijene čelika bi u ovoj godini mogle da variraju, najavila je Australija, najveći svjetski izvoznik ove sirovine.

Godina za nama je bila vrlo izazovna za industriju, jer je cijena čelika varirala između 50 i 95 dolara po toni rude. Prema najavama stručnjaka, do stabilizacije neće doći ni u tekućoj godini. Oni predviđaju da će prosječna cijena ove sirovine pasti za dvadesetak posto u odnosu na prošlu godinu.

Trenutno se čelik prodaje po cijeni većoj od 76 dolara po toni, a samo u prvim danima 2018. cijena je narasla za pet posto, što je najviša cijena ove rude u posljednja četiri mjeseca. Australci tvrde da će prosječna cijena tokom godine biti oko 52,6 dolara po toni, ali ne u prvom dijelu godine.

Cijene će prije svega zavisiti od potražnje iz Kine. Očekuje se da bi u prvih šest mjeseci Kina i dalje imala velike narudžbe, ali isto tako da će pojačana proizvodnja čelika u drugoj polovini godine srušiti cijenu jer će doći do prevelike ponude na tržištu.

Kina zbog prevelikog zagađenja vazduha nameće ograničenja proizvodnje svojim fabrikama pa se proizvođači, koji su ujedno i najveći vlasnici rudnika gvozdene rude BHP Billiton te Rio Tinto pripremaju za izuzetno volatilnu godinu, očekujući da će zabrane u Kini popustiti na proljeće.

Ono što im ide na ruku je činjenica da su zbog ekoloških zahtjeva kineske fabrike prisiljene da troše sirovine koje manje zagađuju, odnosno rude boljeg kvaliteta, koje naposljetku i postižu višu cijenu.

Australija očekuje da će ove godine izvesti 880 miliona tona rude čelika, što je u odnosu na prošlu godinu rast od osam posto, dok Brazil koji je prati s 400 miliona tona, odnosno pet posto više nego lani. Kineski uvoz ruda neće se povećavati, tvrde analitičari, dok će Europa, Indija i Južna Koreja kupovati više nego što su kupovale.

I Goldman Sachs smatra da će ovo biti godina s puno oscilacija, prvenstveno jer nisu sigurni u kojem će smjeru krenuti ekološka politika Kine i do kojeg nivoa su Kinezi spremni žrtvovati razvoj ekonomije u odnosu na smanjenje zagađenja. Cijena rude čelika je pala 2015. na svega 40 dolara po toni, dok je dvije godine ranije koštala čak 135 dolara po toni.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci