Savjeti radnika uštedjeli Audiju 110 miliona eura

Savjeti radnika uštedjeli Audiju 110 miliona eura

Njemački Audi je uštedio tokom 2017. godine čak 110 miliona eura zahvaljujući sugestijama i savjetima svojih radnika u pogonima u Ingolstadtu i Neckarslumu.

Već 50 godina u Audiju postoji shema po kojoj radnici mogu dati svoje sugestije čelnicima kompanije, a od 1994. godine postoji i konkretan sistem. Čak i najmanje ideje i njihova primjena mogu sačuvati milione eura, neke se direktno tiču posla, a druge su u vezi s infrastrukturom.

Tako su u odjelu za razvoj motora dvojica radnika koji su zaduženi za održavanje primijetili da ventilacijski sistem u zgradi radi i noću i danju.

Oni su predložili da ventilacija radi u normalnom režimu od 6 ujutro do 22 sata, a da se uspori kada radnici nisu prisutni. Na taj način Audi je smanjio troškove za oko 100.000 eura na godišnjem nivou.

S druge strane, dvojica pripravnika su predložila da se obilježe bojom određeni alati kako bi se izbjeglo gubljenje vremena zbog pogrešne upotrebe, dok su drugi radnici otkrili drugačiju metodu mjerenja veličine vrata čime su skratili postupak sa 34 na 18 minuta, što je uštedjelo kompaniji 200 radnih sati godišnje.

Audi je uštedio 33 miliona eura u pogonima u mađarskom Gyoru i belgijskom Briselu tako što je sproveo više od 10.000 sugestija svojih radnika tokom 2017. Naravno, kompanija ne “krade” ove ideje, već nagrađuje radnike koji ih predlažu finansijski, a ovisno o tome koliko im to donosi uštede.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci