Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru: Podržane aktivnosti Pravnog i Ekspertskog tima

  Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak Koordinacionog tijela na kojem su prezentovani izvještaji o dosadašnjem radu i planirane aktivnosti Ekspertskog i Pravnog tima u sprječavanju izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

  Sastanku su, osim ministra Košarca, prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko i predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut.

  Na sastanku je istaknuto da Ekspertski tim u narednom mjesecu planira ponovo posjetiti Čerkezovac na Trgovskoj gori, kao potencijalnu lokaciju za izgradnju spornog odlagališta, nakon čega će sačiniti stručne analize koje se odnose na geološka i geofizička istraživanja, istražna bušenja, nulti stepen radioaktivnosti, te seizmiološka mjerenja na ovoj lokaciji.

  ”Ohrabrio nas je tromjesečni plan Ekspertskog tima sa jasno definisanim i razgrađenim aktivnostima. To je dokaz da su domaći eksperti ozbiljno pristupili svom zadatku, te da će i dalje biti potpuno mobilni kako bi u konačnici imali adekvatne rezultate neophodnih istraživanja i stručnih analiza”, poručio je ministar Košarac.

  Članovi Koordinacionog tijela informisani su da je Pravni tim usvojio Nacrt Strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

  S tim u vezi, sagovornici su razmijenili mišljenja o daljoj implementaciji potrebnih aktivnosti na osnovu međunarodnih konvencija, čiji je BiH potpisnik, s fokusom na Arhušku i Espo konvenciju.

    Đapo u Švedskoj: Finalni sastanak u sklopu projekta BiH ESAP 2030+

  ”Nacrt strategije će biti dostavljen resornim entitetskim ministarstvima na mišljenje, nakon čega ćemo ovaj dokument, zajedno sa izvještajima Pravnog i Ekspertskog tima, do kraja mjeseca uputiti Savjetu ministara BiH na usvajanje”, naveo je ministar Košarac.

  Istaknuto je takođe da BiH nije u zaostatku u odnosu na Hrvatsku kada su u pitanju aktivnosti usmjerene na zaštitu njenih interesa, u skladu sa odredbama pomenutih konvencija.

  ”Važno nam je da nismo u zastoju, te da na adekvatan način pratimo i reagujemo na aktivnosti koje provodi Hrvatska. Zahvalan sam na angažmanu nadležnih institucija i tijela na svim nivoima vlasti u BiH na rješavanju ovog pitanja. Naš prioritet je zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine. Od toga nećemo odustati”, poručio je ministar Košarac.

  On je podržao plan članova Ekspertskog i Pravnog tima da prisustvuju predstojećem sastanku Zajedničke konvencije o bezbjednom zbrinjavanju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada, koji će biti održan u Beču. Istaknuto je da će domaći eksperti tom prilikom ukazati na nedovoljno odgovorena pitanja Hrvatske o potencijalnoj izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

   

   

  Biznis.ba

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU