Sarajevska berza postala aktivna članica SEE Linka

Sarajevska berza postala aktivna članica SEE Linka

Nakon podnošenja prijave za pridruživanje SEE Linku početkom ove godine, Sarajevska berza (SASE) postala je aktivna članica mreže SEE Link.

Ovo je četvrta berza koja se aktivno uključila u SEE Link nakon tri osnivačke berze te je postala sedma berza u nizu.

Tarik Kurbegović, izvršni direktor Sarajevske berze, rekao je: “Danas smo korak bliže cilju stvaranja regionalnog tržišta kapitala u jugoistočnoj Evropi. Povezivanjem Sarajevske berze sa SEE Linkom, pokazujemo našu posvećenost da naše tržište učinimo dinamičnijim i vidljivijim za međunarodne investitore, istovremeno pružajući investitorima iz naše zemlje mogućnost angažovanja na regionalnim tržištima. Uzbuđeni smo da učestvujemo u SEE Link-u, jer je ovo prvi projekat koji ima sve prednosti vezane za stvaranje integrisanog tržišta, dok svima berzama koje učestvuju omogućava zadržavanje vlastitog identiteta i uloge na lokalnim tržištima”.

SEE Link platforma je postala operativna krajem marta 2016. godine. Dva SEE Link indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI – pokrenuta su početkom aprila 2016. godine i revidirana u januaru 2017. godine kako bi uključila kompanije sa Ljubljanske i Beogradske berze.

Indeksi se sastoje od 16 najtrgovanijih regionalnih kompanija koje su listirane na pet berzi učesnica. Sa novim tržišnim prinovama, revizija indeksa planirana je u narednom periodu kako bi se obezbijedio reprezentativniji pregled sedam tržišta.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci