Samsung razmatra zatvaranje jedne od svojih tvornica smartphonea u Kini

Samsung razmatra zatvaranje jedne od svojih tvornica smartphonea u Kini

Reuters, pozivajući se na internetsku stranicu EE Times, navodi nepotvrđene informacije kako Samsung razmišlja o zatvaranju jedne od svoje dvije tvornice mobilnih uređaja koje su smještene u Kini.

Konkretno, razmišlja se o zatvaranju postrojenja smještenog u gradu Tianjin na sjeveru Kine, koje bi trebalo biti zatvoreno do kraja ove godine. Kao razlog za zatvaranje postrojenja spominje se rast troškova proizvodnje te pad tržišnog udjela Samsunga na kineskom tržištu zbog rasta domaćih kineskih proizvođača mobilnih uređaja (Samsung trenutno na tom tržištu ima udio od 1%).

U Kini bi što se tiče proizvodnje pametnih telefona nastavilo djelovati samo postrojenje smješteno na jugoistoku Kine, u gradu Huizhou. Samsung bi se u budućnosti trebao više oslanjati na svoja postrojenja u Indiji i Vijetnamu.

U potonjoj državi godišnje se proizvede oko 240 miliona Samsungovih mobilnih uređaja, dok bi nedavno prošireno Samsungovo postrojenje u indijskom gradu Noida trebalo biti zaslužno za 120 miliona isporučenih uređaja godišnje.

Postrojenje u Tianjinu pred zatvaranjem trenutno je zaslužno za 36 miliona mobilnih uređaja godišnje, a postrojenje u gradu Huizhou za 72 miliona isporučenih uređaja.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci