Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Ruska centralna banka je podigla kamatne stope u petak, po prvi put od 2014. godine i obećala da neće kupovati stranu valutu na tržištu do kraja ove godine zbog rizika po rublju i američkih sankcija.

Centralna banka Rusije je podigla kamatne stope na 7,5 posto sa 7,25 posto, naglašavajući da ne namjerava nova povećavanja u narednih godinu dana.

Guverner Elvira Nabiullina kaže da je odluka za povećanje stopa uslijedila zbog ograničavanja rizika visoke inflacije, zbog volatilnosti rublje i planiranog povećanja PDV-a naredne godine. Ona dodaje da ovo povećanje nije naznaka stezanja kaiša.

U susret novim sankcijama

Centralna banka Rusije je, također, odlučila da produži pauzu u kupovini strane valute do kraja ove godine, dok je prethodni rok bio kraj ovog mjeseca. Ove kupovine su stopirane kako bi se ograničili gubici rublje. Ruska valuta je potonula oko deset procenata u posljednjem talasu rasprodaje početkom augusta.

Geopolitički faktori su se promijenili u augustu, a nesigurnost oko sankcija protiv Rusije se povećala”, naglasila je Nabiullina.

Rublja košta 67,46 prema dolaru, sa dvogodišnjeg minimuma od 70,60 koliko je dotakla protekle sedmice.

Ovaj potez centralne banke će ograničiti godišnju inflaciju na 5 do 5,5 posto u 2019. godini, dodaje guvernerka u susret očekivanom zatezanju sankcija od SAD-a.

Sljedeći sastanak je zakazan za 26. oktobar, prenose strane agencije.

bankar.me

O autoru

Srodni članci