Rezultati holandskih izbora podigli europske berze

Rezultati holandskih izbora podigli europske berze

Američki berzanski indeksi su okončali jučerašnje trgovanje s gubicima, a rast dionica finansijskog sektora nije mogao da nadomjesti gubitke koje su pretrpjeli sektori zdravstvene zaštite i komunalnih usluga.

Dow Jones je blago oslabio na 20.934 poena, a najveći pad su zabilježile akcije DuPonta i Chevrona. S&P500 se spustio za 0,2% na 2.381 poen, dok je Nasdaq ostao skoro nepromijenjen na 5.900 poena. Sektor komunalnih usluga je oslabio za 1%, a sektor zdravstvene zaštite je zabilježio minus od 0,9% nakon objavljenog Trumpovog nacrta budžeta o smanjenju potrošnje Nacionalnog instituta za zdravlje za 5,8 milijardi USD.

Europska tržišta su zabilježila dobitke, nakon poraza populističke struje na holandskim izborima, koju predvodi Geert Wilders. Njemački DAX je porastao za 0,6% na 12.083 poena a dobitnike je predvodila Lufthansa rastom većim od 5%. Britanski FTSE je skočio za 0,6% na 7.415 poena, dok je francuski CAC zabilježio identičan rast na 5.013 poena. Francuski Renault je oslabio za skoro 3,5% nakon optužbi od regulatornih organa vezanih za emisiju izduvnih gasova.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci