Rast prinosa na obveznice izazvao pad Wall Streeta

Rast prinosa na obveznice izazvao pad Wall Streeta

Na Wall Streetu u utorak su cijene dionica pale, prvi put nakon četiri dana rasta, jer su podaci o snažnom rastu potrošnje izazvali zabrinutosti u vezi sa inflacijom, a to je podstaklo rast prinosa na američke obveznice na najviše nivoe u gotovo sedam godina.

Dow Jones je oslabio za 193 boda ili 0,78 posto, na 24.706 bodova, dok je S&P 500 pao za 0,68 posto, na 2.711 bodova, a Nasdaq indeks za 0,81 posto, na 7.351 bod.

Nakon četiri dana rasta, ti indeksi su pali jer se ulagači plaše rasta inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Te zabrinutosti je izazvao podatak da je u aprilu u SAD-u rast prometa u trgovini na malo, isključujući prodaju goriva i automobila, porastao za 0,4 posto na mjesečnom nivou, što ukazuje na ubrzanje potrošnje Amerikanaca.

A kako bi to moglo podstaći rast inflacije, jučer su porasli prinosi na američke obveznice, pri čemu je na referentne 10-godišnje obveznice prinos skočio na 3,09 posto, najviši nivo od jula 2011. godine.

Rast prinosa ne ide u prilog tržištu dionica jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

Osim što je izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamata FED-a, rast prinosa je podstakao i jačanje dolara, pa je njegova vrijednost u odnosu na korpu svjetskih valuta dosegla najviši nivo u ovoj godini, što ne ide u prilog dionicama velikih američkih izvoznika.

„Kombinacija snažnog rasta ekonomije i viših kamatnih stopa uznemiriva. Jači dolar podrazumijeva pritisak nadolje… Sve to drži tržište nervoznim”, kaže Anthony Chan, ekonomist u Chaseu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se čeka daljnji razvoj situacije u vezi sa trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu najviše u nekretninskom, zdravstvenom i tehnološkom.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je ojačao za 0,16 posto, na 7.722 boda, a pariski CAC za 0,23 posto, na 5.553 boda. No, frankfurtski DAX je pao za 0,06 posto, na 12.970 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci