Raspisan poziv mladima za subvenciju kupovine stana u KS

Raspisan poziv mladima za subvenciju kupovine stana u KS

Mladi u Kantonu Sarajevo od 18 do 35 godina starosti od četvrtka mogu podnijeti zahtjev za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja. Određen je niz kriterija, a među njima je i mjesto boravka kandidata za vrijeme rata.

Riječ je realizaciji programa Vlade KS za koji je osigurano 300.000 konvertibilnih maraka. Subvencija iznosi 10.000 KM i to nije zanemariv novac.

U javnom pozivu kojeg možete pročitati ovdje ističe se niz uslova. Između ostalog, mlada osoba mora imati prebivalište na području Kantona Sarajevo u toku posljednje tri godine prije podnošenja prijave, ne može imati riješeno stambeno pitanje, nije mogao biti vlasnik stana ili kuće koju je otuđio pravnim poslom, a prodavac ne može biti roditelj, brat ili sestra kandidata. Sve racionalni i svrsishodni uslovi.

Kriteriji koji donose bodove (od 1do 30) su stepen stručne spreme, uspjesi u takmičenjima pa i sama vrijednost stana ili kuće. Opet, smisleni kriteriji koji doprinose nagrađivanju uspješnih i diferenciranje socijalnog statusa osobe.

Ipak, postoje čudni kriteriji koji se tiču mjesta boravka danas zrelih ljudi za vrijeme agresije na BiH – ukoliko je kandidat boravio na teritoriji današnjeg Kantona Sarajevo za vrijeme rata, za svaku godinu rata dobije po tri boda.

Za svaku godinu provedenu na području Kantona Sarajevo u periodu trajanja ratnog stanja (20. 04. 1992. do 20. 12. 1995. godine) … 3 boda

To znači da mlada osoba koja spletom ratnih okolnosti nije boravila od 1992. do 1995. godine na području današnjeg Kantona Sarajevo može dobiti i potencijalno presudnih 12 bodova manje od kandidata koji ima jednak ili čak manji zbir bodova na osnovu ostalih kriterija.

Osobe koje su rođene nakon rata su po zadanom u nezahvalnoj poziciji jer nisu mogle biti u Sarajevu od 1992. do 1995. godine i kada bi htjele.

Podsjećamo, današnji kandidati su u tom nesretnom periodu, pod uslovom da su postojali, imali između 5 i 13 godina, te nisu mogli biti, naprimjer, pripadnici TO ili Armije RBiH, pa da bi mjesto boravka za vrijeme ratnih zbivanja bilo od presudne važnosti u određivanju eventualne pomoći Vlade.

 

Klix

O autoru

Srodni članci