“Putevi Valtera” dovode 100.000 kineskih turista u region

“Putevi Valtera” dovode 100.000 kineskih turista u region

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović smatra da je BiH imala vrlo zapažen nastup na 7. samitu država srednje i jugoistočne Europe i Kine (16+1), koji je održan u Sofiji.

“Pozicionirali smo se kao jedna od najaktivnijih učesnica saradnje sa Kinom. Usaglasili smo i sporazum u oblasti turizma, kao nastavak vizne liberalizacije”, kazao je Šarović novinarima.

Od projekata u oblasti turizma izdvojio je “Puteve Valtera”.

“Očekujem da nam ovaj sporazum i vizna liberalizacija omoguće da imamo najmanje 100.000 turista iz Kine na godišnjem nivou”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, na Samitu u Sofiji BiH je sa Kinom potpisala i Sporazum u oblasti veterinarstva, koji će joj praktično omogućiti da izvozi hranu životinjskog porijekla u Kinu, što do sada nije bio slučaj.

“Upravo je zbog toga i bila skromna razmjena BiH sa Kinom, u iznosu od svega 20 miliona eura. A sada imamo mogućnost da izvozimo i mliječne proizvoide, med i druge prehrambene proizvode. Mislim da tu stvaramo veliku šansu za naše izvozno orijentisane kompanije”, kazao je Šarović.

Smatra da će projekat “Putevi Valtera” biti veliki hit od kojeg će profitirati mnoga mjesta i u BiH, ali i u Srbiji.

“Mislim da je to nešto vjerovatno najbolje što smo do sada uradili. To je zamišljeno tako što će kineski turisti doći u Beograd, a svoju posjetu završiti u Sarajevu, glavnom gradu BiH. Mislim da će biti zadovoljni i za to već imamo mnogo rezervacija”, zaključio je Šarović, prenosi ekapija.com.

O autoru

Srodni članci