Premijer Austrije Kurz poziva EU na smanjenje troškova i izvršne vlasti

Premijer Austrije Kurz poziva EU na smanjenje troškova i izvršne vlasti

Austrijski premijer Sebastian Kurz pozvao je EU da smanji troškove i broj članova u izvršnom tijelu Europskoj komisiji, i to u trenutku kada se njegova zemlja sprema da preuzme šestomjesečno predsjedavanje europskim blokom, prenosi Anadolija.

Austrija je jedna od zemalja koja se suprotstavila povećanju budžeta Europske unije. Brisel želi da usvoji sporazum o potrošnji za period 2021 – 2027. prije izbora za Europski parlament u maju naredne godine.

Kurz je u utorak za njemački “Die Welt“ naglasio da bi Brisel trebao da postane “dobar primjer i smanji administrativne troškove“. Predložio je da se broj članova u Europskoj komisiji smanji sa 28 na 18, uz princip “fer rotacije“, jer bi po njemu tijelo izvršne vlasti tako postalo efikasnije.

Kurz se, također, zalaže za ukidanje jednog od sjedišta Europskog parlamenta, mada je naglasio da je teško očekivati da će Francuska odustati od Strasbourga kao jednog od sjedišta. Trenutno se sjednice Europskog parlamenta održavaju u Strasbourgu, dok se pripreme zakona, sjednice odbora dodatne plenarne sjednice održavaju u Briselu. Generalni sekretarijat Europskog parlamenta je smješten u Luksemburgu.

O autoru

Srodni članci