Prag: Podržan projekat “Ključ” sa 100.000 eura

Prag: Podržan projekat “Ključ” sa 100.000 eura

Upravni odbor koprodukcijskog fonda Vijeća Evrope Eurimages podržao je na junskom sastanku u Pragu s ukupno 7.745.000 eura 27 projekata dugometražnog igranog filma, jedan animirani film i tri dokumentarca, a među njima je, sa 100.000 eura, podržan projekat “Ključ” bh. scenariste i redatelja Timura Makarevića.

Snimanje filma “Ključ” započinje na lokacijama u Sarajevu u subotu 25. jula, a završava u Švedskoj početkom septembra.  Premijera se može očekivati tokom iduće godine.

Ovaj film se radi u koprodukciji bh. producentske kuće SCCA/pro.ba, Chinema filma iz Švedske, Skorpion Artea iz Poljske te Propeler filma iz Hrvatske, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Stvoreni su uslovi da se projektu koji je Fondacija za kinematografiju podržala namjenskim sredstvima prvo za razvoj, pa onda i za produkciju na konkursima u 2011. i 2012. godini, omogući proizvodnja, rekao je predstavnik BiH pri Eurimagesu i član Upravnog odbora te fondacije Jovan Marjanović koji je projekat predstavljao pred žirijem Eurimagesa.

Dugometražni filmovi u Bosni i Hercegovini skoro se u pravilu realizuju kao zvanične multilateralne evropske koprodukcije. To najčešće znači da nekoliko producenata iz različitih evropskih zemalja konkuriše zajedničkim projektom na javnim konkursima za podršku kinematografiji u svojim zemljama i ukoliko su uspješni u pridobivanju sredstava iz tih i drugih izvora, proizvode film koji time dobija status domaćeg proizvoda na svim tržištima na kojima je dobio javnu podršku. Podrškom Eurimagesa koja je namijenjena filmovima koproduciranim između zemalja članica Fonda, kruniše se takav vid saradnje i finansiranja i ističu najbolji projekti na evropskom nivou, saopćeno je iz Fondacije za konematografiju.

Eurimages je osnovalo Vijeće Evrope 1988. godine, podržao je 1.685 evropskih koprodukcija s ukupno 508.000.000 eura. Bosna i Hercegovina je članica fonda od 2005. godine, od kada je s 8.335.000 KM podržano 18 bh. filmova.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci