Otpor američkim sankcijama Iranu zadržao cijene nafte iznad 77 dolara

Otpor američkim sankcijama Iranu zadržao cijene nafte iznad 77 dolara

Cijene nafte su se zadržale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 77 dolara nakon što se u Europi i Aziji pojavio otpor američkim sankcijama Iranu, a novi podaci pokazali daljnji rast broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo, također, po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 70,75 dolara.

Američko povlačenje iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i najava novih američkih sankcija Teheranu podigli su cijene nafte u prošloj sedmici budući da tržišta očekuju snažan pad snabdijevanja iz Irana do kraja godine.

Smanjenje iranskog snabdijevanja je predmet spekulacija i mnogo će toga ovisiti o reakcijama drugih velikih potrošača nafte na američke sankcije Teheranu koje bi trebale stupiti na snagu u novembru.

Neki analitičari predviđaju da će se iransko snabdijevanje smanjiti za samo 200 hiljada barela dnevno dok neki predviđaju da bi ′rez′ mogao doseći milion barela dnevno.

Michael Wittner iz Societe Generalea prognozira da će američkim sankcijama snabdijevanje svjetskih tržišta biti smanjeno za 400.000 do 500.000 barela iranske nafte dnevno.

“U 2012. godini iranska proizvodnja i izvoz smanjeni su za oko milion barela sirove nafte dnevno. Očekujemo da će ovaj put obujam biti mnogo manji”, drži Wittner.

Greg McKenna iz AxiTradera upozorava pritom da još ni izdaleka nije sigurno da će sankcije polučiti ciljani efekt.

“Njemačka je poručila da će štititi svoje kompanije od američkih sankcija, Iran poručuje da se francuski naftni div Total tek treba povući s njihovih polja, a paralelno se čini da su Kinezi spremni popuniti prazninu koju je stvorio SAD”, podsjeća McKenna.

Kina, Francuska, Rusija, Britanija, Njemačka i Iran ustraju u sprovedbi sporazuma kojim je pod kontrolu stavljen iranski nuklearni program i ukinute su ekonomske sankcije Iranu i kompanijama koje posluju u toj zemlji.

Očekivano smanjenje iranskog snabdijevanja vremenski se poklopilo s rekordnom azijskom potražnjom i dobrovoljnim ograničenjem proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC) i neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju.

Protuteža tim faktorima bio je podatak o daljnjem povećanju broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u koje najavljuje daljnje povećanje proizvodnje iz tog područja. U SAD-u u prošloj sedmici je aktivirano 10 bušotinskih postrojenja, što znači da ih je ukupno 844, najviše od marta 2015. godine, objavila je u petak kompanija za energetske usluge Baker Hughes.

“Skok američke proizvodnje iz škriljaca nastavit će ograničavati cijene nafte”, rekao je Hussein Sayed, iz FXTM-a.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 74,42 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu

 

O autoru

Srodni članci