Oprezna trgovina na azijskim tržištima

Oprezna trgovina na azijskim tržištima

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, dok je euro pod pritiskom nakon vijesti da bi dvije italijanske populističke stranke koje nastoje formirati koalicijsku vlast mogle tražiti od Europske centralne banke da toj zemlji oprosti 250 milijardi eura duga. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 06:30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao za 0,4 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. Na ostalim berzama indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, premda su prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice dosegli 3,10 posto, novi najviši nivo u gotovo sedam godina.

Rast prinosa obično loše utječe na tržišta dionica jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

No, ovog puta prinosi su bili u drugom planu jer su ulagače na najvećoj svjetskoj berzi ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

U fokusu ulagača je i politička situacija u Italiji, gdje dvije populističke stranke – Pokret 5 zvijezda i Liga – pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 sedmica nakon što su održani parlamentarni izbori.

Prema pisanju italijanskih medija, koalicijski program bi mogao sadržavati zahtjev ECB-u da toj zemlji otpiše 250 milijardi eura duga.

 

seebiz.eu

 

O autoru

Srodni članci