Oporavak dionica pritisnuo dolar

Oporavak dionica pritisnuo dolar

Euro je u utorak ojačao na međunarodnim tržištima drugi dan zaredom, jer je oporavak dionica na globalnim tržištima trgovce podstakao na prodaju dolara i veća ulaganja u rizičnije kategorije imovine.

Eurom se u takvoj atmosferi trgovalo po 1,2317 dolara, što znači da mu je cijena porasla za 0,2 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem tržišta.

Američka valuta je prema japanskoj pritom oslabila za 0,9 posto, na 107,655 jena. Time je jen zabilježio najviše nivoe u pet mjeseci jer su se ulagači ponovo okrenuli tom sigurnom utočištu za kapital u nestabilnim vremenima, a nakon što je pod utjecajem dobitonosnih prodaja glavni berzanski indeks Tokijske berze Nikkei završio trgovanje u minusu za 0,7 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim okolnostima je skliznuo za čak 0,5 posto. U prošlosedmičnom trgovanju je ostvario najveće sedmične dobitke od 2016. godine.

Na snažne rasprodaje dionica u prošloj sedmici trgovci su reagirali odustajanjem od popularnih kupnji eura na koje su ih poticala očekivanja da će Europska centralna banka (ECB) krajem godine postupno smanjivati monetarne poticaje zbog snažnog oporavka ekonomije eurozone.

Premda mnogi tržišni sudionici očekuju daljnje jačanje eura, europskoj valuti nedostaju jasni faktori koji bi podržavali njezino jačanje s obzirom na to da je situacija na političkom planu neizvjesna zbog italijanskih izbora u martu i delikatnog koalicijskog sporazuma u Njemačkoj.

Iako se stječe dojam da se sklonost riziku vratila na tržišta, valute tržišta u nastajanju koje su bile pod prodajnim pritiskom u prošloj sedmici nisu se značajnije oporavile, pri čemu su turska lira, meksički pezos i ruski rubalj uglavnom stagnirali.

Valute čija su kretanja vezana za kretanja cijena ruda i sirovina, poput australskog i kanadskog dolara, također, nisu zabilježile veće promjene kurseva.

“Raspoloženje na tržištu i dalje je nestabilno”, kazao je valutni analitičar u francuskoj banci Societe Generale Alvin Tan. Dodao je, također, kako baš nema konkretnih vijesti koje bi pružile jaču podršku euru.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci