Novi luksuzni automobili na turskom tržištu

Novi luksuzni automobili na turskom tržištu

Lexus, proizvođač japanskih luksuznih motornih vozila, ulazi na tursko tržište.

Ali Haydar Bozkurt, predstavnik Toyote, rekao je da je kompanija uočila potražnju za markom Lexus na turskom tržištu, te da će u narednih 12 mjeseci novi saloni biti otvoreni u Ankari, Izmiru, Bursi, Antalya i Adani.

Menadžer je najavio da će tehničke usluge po međunarodnim standardima za Lexus pružati na 60 različitih lokacija diljem Turske.

Glavni cilj Lexusa za 2016. godinu je prodaja 200-250 automobila u Turskoj. Prema izvještaju Udruženja proizvođača automobila Turske, u istom periodu je proizvedeno 1,4 miliona automobila, a izvezeno preko 71%. Prema službenim podacima iz januara, u Turskoj je registrovano 20 miliona automobila.

Uyttenhoven je rekao da je Turska stateško tržište u razvoju za njihov proizvod, zbog čega je i brend Lexus distribuiran u zemlju. Lexus je luksuzno vozilo kao Porsche, Jaguar, Maserati i Ferrari. Unatoč tome što Lexus nema podružnicu u Turskoj, prodali su 13 automobila u 2015. godini, dok su prodali 861 Porshe i 336 Jaguara na turskom tržištu prošle godine.

Cijena vozila Lexus kreće se od 66.000 do 310.000 eura. Smatra se da će ulazak kompanije na tursko tržište dovesti do rasta zaposlenosti posebno kroz prodaju. Lexus marka –  koja je osnovana 1989. godine – na tržištu je više od 70 zemalja i svrstana je među 10 najvećih japanskih brendova.

Anadolija/V.P.

O autoru

Srodni članci