Njemački BDP u drugom kvartalu porastao za 2 posto

Njemački BDP u drugom kvartalu porastao za 2 posto

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju je porastao za 2 posto u odnosu na isti period godinu ranije, potaknut većom ličnom i državnom potrošnjom, a ne izvozom, što ukazuje da najveća europska ekonomija ubrzava rast unatoč nesigurnostima vezanim za trgovinu, piše Markets Insider.

Po podacima njemačkog statističkog ureda objavljenim u utorak, BDP je na kvartalnom nivou porastao za 0,5 posto. To je nešto više od procjena ekonomista u Reutersovoj anketi, koji su u prosjeku očekivali rast od 0,4 posto. I godišnja stopa rasta BDP-a je bila iznad očekivanja ekonomista, koji su u prosjeku prognozirali rast od 2,1 posto.

„Unatoč svim mračnim proročanstvima, uzlet nije samo živ; nego je i zdrav. Zasad nije vjerovatno da će rast usporiti zbog globalnog trgovinskog spora ili pregrijavanja”, ocjenjuje ekonomist Alexander Krueger iz Bankhaus Lampe. No, dodao je kako konflikt s SAD-om oko carina kvari izglede za drugu polovinu godine.

Iz statističkog ureda ističu da je rast uglavnom rezultat veće potrošnje domaćinstava i državne potrošnje, a dodatni poticaji dolaze od rasta investicija. Navode i da je izvoz, također, porastao, no mnogo brže je porastao uvoz, što sugerira da neto trgovinska razmjena nije pridonijela ukupnom rastu.

Ujedno, to ukazuje na postupnu promjenu u njemačkoj ekonomiji, odnosno njezin odmak od tradicionalno orijentiranog izvoznog modela prema rastuću potaknutom rekordnim zapošljavanjem, rastom plaća i rastućom građevinskom aktivnošću.

„Njemačka ekonomija je ubacila u veću brzinu i znatno tokom proljeća dobila na brzini”, ocjenjuje Unicreditov analitičar Andreas Rees, ukazujući na snažnu državnu potrošnju i oživljenu potrošnju domaćinstava.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci