Njemačka zaradila na pomoći Grčkoj

Njemačka zaradila na pomoći Grčkoj

Finansijska pomoć posrnuloj Grčkoj ispala je dobar posao za Njemačku.

Naime, Nijemci su od 2010. godine samo na programu pomoći Grčkoj zaradili 2,9 milijardi eura. Profit je ostvaren kroz kupovinu grčkih državnih obveznica u okviru ‘Securities Market Programme’ Europske centralne banke.

I dok mnogi dvoje u moralnost ovakvog modela “pomoći”, analitičari ukazuju na činjenicu da je u trenutku otpočinjanja krize njezin finansijski utjecaj bilo jako teško procijeniti, pa su ti paketi pomoći nosili i prilično visoke rizike. Situacija je dovela do mjera Europske centralne banke, ali i velike potražnje za njemačkom finansijskom imovinom na koju su kamate pale i gdje se već zaradilo u velikim razmjerima.

Jednako tako, treba znati i da su kamate u tim zaduživanjima bile i znatno niže od onih po kojima se Grčka ranije zaduživala. Sretna je okolnost za Grčku da je upravo od Njemačke pribavljala novac jer ga Njemačka kao najjača europska ekonomija pribavlja po jako povoljnim uvjetima.

Grčka je od 2010. primijenila stotine reformi kako bi uz pomoć međunarodne finansijske pomoći izišla iz krize. To je podrazumijevalo smanjenje mirovina desetak puta te pad prosječne zarade za oko jednu četvrtinu.

Vlade eurozone, u saradnji s MMF-om, do sada su već tri puta spašavale Grčku ukupnim iznosom većim od 240 milijardi eura, a Njemačka je tome doprinosila s gotovo 30 posto.

Za trenutni program, kojeg vodi stalni fond spašavanja EU pod nazivom Mehanizam europske stabilnosti (ESM), Njemačka je osigurala 21.7 milijardi eura od ukupno 80 milijardi za spašavanje Atene, kao i daljnjih 168 milijardi eura jamstva.

ESM, sa svojim prethodnikom EFSF-om, posjeduje više od polovine ukupnog duga Grčke.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci