Nepogoda ili šansa za ekonomski rast?

Nepogoda ili šansa za ekonomski rast?

Meksiko još uvijek zbraja štetu nakon razornog zemljotresa jačine 7,1 stepeni po Richteru, koji je u 17. septembra pogodio centralne dijelove i odnio najmanje 325 života. Vladini zvaničnici i dalje zbrajaju ekonomske gubitke zemljotresa koji je izazvao veliku materijalnu štetu.

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto je izjavio da bi obnova ove zemlje poslije dva zemljotresa mogla da košta, prema preliminarnoj procjeni, više od dvije milijarde dolara.

Meksički predsjednik je rekao da se procjena štete nastavlja, posebno u razorenom glavnom gradu. Preliminarne procjene sredstava koji bi se trebali izdvojiti za popravku i obnovu škola u državi i glavnom gradu je blizu 750 miliona dolara. Popravak i obnova kuća se procjenjuje na 550 miliona dolara.

Desetine kuća i stanova je razoreno i treba da budu ponovo izgrađeni poslije zemljotresa od 19. septembra magnitude 7,1 u kojem je poginulo 369 ljudi i poslije ranijeg još jačeg potresa magnitude 8,1 koji je pogodio južni Meksiko 7. septembra.

Najbogatiji čovjek Meksika, magnat u oblasti telekomunikacija Carlos Slim rekao je da će rekonstrukcija poslije dva razorna zemljotresa prošlog mjeseca otvoriti radna mjesta i podstaći ekonomski rast.

Slim je rekao da glavni grad Meksika, koji je teško pogođen kasnijim zemljotresom, treba u fazi obnove da se okrene visokim zgradama kao one koje je su gradile njegove firme. „Iako je to teška tragedija to će biti veliki faktor u podsticanju ekonomske aktivnosti i zaposlenja“, rekao je Slim.

Slim je dodao da su privatni donatori sakupili oko 22 miliona dolara za pomoć poslije zemljotresa, a da je njegova fondacija odgovorila na te donacije sa pet puta više novca, tako da je ukupno skupljeno 134 miliona dolara.

Potres će “odgoditi napredak ekonomije, ali neće uništiti ekonomiju”, rekao je Alfredo Coutino Zavala, direktor Latinske Amerike za Moody's Analytics. Prema procjenama ovog analitičara Meksiko će zabilježiti pad projeciranog rasta sa 2 na 1,8 posto u godini dana. „Ova procjena je donesena pod pretpostavkom da će ekonomske aktivnosti vratiti u normalu do novembra, što je snažna pretpostavka jer još uvijek ne znamo koliko je ekonomija ustvari oštećena, a i ne znamo da li će se obnoviti uskoro.”

Potres magnitude 7,1, koji je potresao centralni dio Meksika, sigurno da će oštetiti, ali ne i oslabiti meksičku ekonomiju i mogla bi čak podstaći rast slijedeće godine, budući da će napori za rekonstrukciju biti u punom zamahu.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci