Neočekivani pad američke proizvodnje učvrstio cijene nafte iznad 69 dolara

Neočekivani pad američke proizvodnje učvrstio cijene nafte iznad 69 dolara

Cijene nafte su se učvrstile u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 69 dolara, podržane neočekivanim padom američke proizvodnje i smanjenim zalihama.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,47 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi višoj cijeni, od 63,94 dolara.

Raspoloženje je podržao iznenađujući pad američke proizvodnje i niže zalihe prema podacima koje je u srijedu objavila američka vlada.

Proizvodnja je pala za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela dnevno, pokazali su vladini podaci. Analitičari su očekivali da će premašiti granicu od 10 miliona barela dnevno i približiti se nivou kakav trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija.

Pale su i zalihe sirove nafte, za gotovo pet miliona barela u prošloj sedmici, na 419,5 miliona barela.

“Nepobitna je činjenica da su (američke) zalihe sirove nafte na najnižem nivou od augusta 2015.”, naglašava Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa. “OPEC je sve bliže željenom cilju svođenja industrijskih zaliha OECD-a na petogodišnji prosjek”, dodaje Varga.

U četvrtak je ministar za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata i aktuelni predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Suhail al-Mazrouei kazao da očekuju usklađivanje tržišta u ovoj godini, dodajući da grupa namjerava nastaviti smanjivati proizvodnju do kraja 2018.

Time bi se period smanjenog snabdijevanja produljilo po drugi put. Smanjenje predvode OPEC i Rusija, a započelo je u januaru prošle godine.

Na fizičkom tržištu cijene su se pak našle pod pritiskom nakon što su ih Iran i Irak ove sedmice snizili kako bi ostali konkurentni.

“Tržišta su se već malo umorila i možda bismo uskoro mogli svjedočiti zdravoj korekciji”, konstatira Stephen Innes iz brokerske kuće Oanda.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 67,24 dolara, te je porasla za 85 centi u odnosu na prethodni radni dan.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci