Najbolji poslovni potez u junu

Najbolji poslovni potez u junu

Proizvođač dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici tokom juna ove godine pozvao je učenike sa završenom osnovnom školom da se upišu u Srednju drvoprerađivačku škole u tom gradu uz obećanje da će im tokom školovanja obezbijediti stipendije, a po završetku sigurno zaposlenje.

Odluka je naišla na veliki odjek među budućim srednjoškolcima, a putem društvenih mreža i u javnosti. Njome se afirmiše proizvodni rad, pomaže kod izbora zanimanja i jača kadrovsku osnovu u dijelu privrede čija perspektiva nije upitna.

Za područje Bosne i Hercegovine pažnje vrijedna bila je aktivnost poslovodstva BH Gasa na pokretanju gradnje plinovoda prema Hrvatskoj za što je osigurao početni novac. Riječ je o projektu vrijednom između 80 i 100 miliona eura.

Prema ocjeni analitičara projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza u 2017. godini“ juni je bio oskudan u kreiranju dobrih rješenja za domaću privredu. Za razliku od BiH prikupljeni podaci o izuzetnim poslovnim aktivnostima ukazuju na to da su u regiji, Europi i svijetu menadžeri i uprave kompanija bili mnogo kreativniji.

Tako je Mljekara Šabac odlučila da u Rusiji gradi fabriku u kojoj će proizvoditi 450 tona mlijeka, a cijelu investiciju završiti za šest do osam mjeseci, što je najbolji poslovni potez u regiji tokom šestog mjeseca ove godine.

Prema kriterijima kojima se Indikator.ba rukovodi u realizaciji ovog projekta najbolji poslovni potez u Europi u istom mjesecu napravio je ruski milijarder Mihail Fridman nakon što je za 1,8 milijardi funti (oko dvije milijarde eura) od američke firtme Carliye kupio britanski lanac zdrave hrane Holland & Barett. Kupljena kompanija sa 1.150 prodajnih objekata i oko 4.200 uposlenih ima atraktivan rast pozicioniranja na drugim europskim i međunarodnim tržištima.

Liderska pozicija u svijetu po rangiranju analitičara ovog portala pripala je kineskom hemijskom divu ChemChina nakon što je uspješno okončao preuzimanje švicarskog proizvođača pesticida i sjemenja Syngent. Riječ je o akviziciji teškoj 43 milijarde dolara, najvećoj koju je do sada u inostranstvu poduzela neka kineska firma. Sporazum o ovom preuzimanju je dio šireg vala konsolidacija u agrohemijskom sektoru zbog kojeg su zabrinutost iskazali kako poljoprivrednici tako i aktivisti na području zaštite okoliša, izvijestile su ovim povodom svjetske agencije.

Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji, Europi i svijetu Indikator.ba temelji na informacijama privrednih društava, investicijskih fondova i agencija, poslovnih udruženja i medijskih natpisa i uz angažovanje članova vlastitog konsultantskog tima čiji su članovi od ove godine i prof. dr. Ljubo Jurčić sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. Kadrija Hodžić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i jedan od „top 5“ ekonomista u BiH.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci