Nafta sve jeftinija zbog skoka proizvodnje u Rusiji

Nafta sve jeftinija zbog skoka proizvodnje u Rusiji

Cijena nafte je nastavila da pada zbog rastuće proizvodnje u Rusiji i najveće eksploatacije tog energenta u SAD-u u više od tri godine.

Cijena naftnih fjučersa je pala danas za 1,1 posto u New Yorku poslije tri sedmice uzastopnog pada.

Američka “laka” nafta WTI za julsku isporuku je pojeftinila za 69 centi na 65,05 dolara za barel u New Yorku. Ukupan obim trgovanja je bio za oko 17 posto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Cijena sjevernomorske nafte “brent” za augustovske isporuke je pala za 72 centa na 75,74 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Europa, prenosi njujorška agencija “Bloomberg”.

Proizvodnja nafte u Rusiji je porasla na 11,1 milion barela dnevno početkom juna, što je više u odnosu na proizvodnju od tek nešto ispod 11 miliona barela dnevno tokom najvećeg dijela maja i iznad nivoa dogovorenog sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

U međuvremenu, broj naftnih bušotina u SAD-u je porastao, što ukazuje na to da će proizvodnja, koja je već na rekordnom nivou od 10,8 miliona barela dnevno, nastaviti da raste.

Cijena nafte je blizu dvomjesečnog minimuma, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija nagovijestile povećanje proizvodnje u drugoj polovini godine kako bi neutralisale potencijalne prekide u isporukama iz Irana i Venecuele.

Članice i nečlanice OPEC-a su u januaru prošle godine dogovorile smanjenje proizvodnje s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte.

bankar.me

O autoru

Srodni članci