Na tržišta stiže ljeto nezadovoljstva

Na tržišta stiže ljeto nezadovoljstva

Britanska agencija Reuters je navela šest događaja na koje će investitori posebno obratiti pažnju u junu, a među njima su historijski samit Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, izbori u Turskoj, te švicarski referendum o monetarnom sistemu.

Mogući švicarski šok – 10. juni

Švicarska 10. juna održava referendum o tome da li da uvede nezavisan monetarni sistem koji bi mogao da uzdrma način poslovanja banaka. Mjera, ukoliko se usvoji, onemogućava komercijalnim bankama da stvore novu vrijednost u novcu svaki put kada daju kredit.

Oni koji podržavaju ideju žele da Švicarska nacionalna banka bude jedina institucija koja stvara novu vrijednost u novcu. No, Švicarska narodna banka tvrdi da će plan oštetiti njenu sposobnost za vođenje monetarne politike. Ako referendum prođe, investitori bi mogli da izgube vjeru u švicarski franak jer štampanje novca neće biti garantovano imovinom.

To bi, također, moglo da umanji dobit švicarskih banaka kao što su UBS i Credit Suisse. Ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da samo 35 posto građana podržava promjenu, ali kako su pokazali Brexit i američki izbori 2016. godine, mogu se desiti izborni preokreti.

Podizanje kamata Federalnih rezervi – 12. i 13. juni

Američke Federalne rezerve od 12. do 13. juna trebale bi da saopšte koliko će biti drugo, od tri planirana povećanja, kamatne stope za ovu godinu. Kamate bi trebale da porastu na 1,75 – 2,0 posto. Sada se postavlja pitanje da li će Uprava federalnih rezervi moći da izdrži četvrti rast u 2018. godini.

Ta vjerovatnoća je podigla vrijednost dolara u maju na najviši nivo od novembra 2016. godine. Kamatne stope i prihodi obveznica državnog trezora su glavna referentna stopa za troškove globalnog zaduživanja. Izjava predsjednika Federalnih rezervi Pauela nakon sastanka će se pažljivo pratiti kako bi se utvrdila namjera centralne banke.

Američka privreda uživa u svojoj drugoj najdužoj ekspanziji od Drugog svjetskog rata, s najmanjom stopom nezaposlenosti u posljednjih 17 godina. S druge strane, tenzije u trgovini s Kinom predstavljaju rizik za rast. Pauleova oštra nota bi mogla dovesti do novog rasta vrijednosti dolara i povećanja američkih prihoda.

Trump i Kim – sresti se ili ne?

Nejasna je sudbina historijskog američkog i sjevernokorejskog samita zakazanog za 12. juni, ali predsjednik SAD Donald Trump je rekao da se nada da će se sastanak – i pritisak za denuklearizaciju Pjongjanga – desiti.

Postoji nada da će razgovori spriječiti nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje koje su pokrenule berzanske dionice u svijetu. Sjevernokorejska delegacija je 1. juna posjetila Bijelu kuću kako bi Trumpu dala pismo svog lidera Kim Jong-una.

OPEC-ova nafta će poteći nakon 22. juna?

Cijena nafte brent nedavno je pala i iznosi 80 dolara za barel, a sastanak proizvođača nafte u Beču 22. juna će posmatrati međunarodni globalni kreatori politike i igrači na tržištu. Početkom 2017. godine, članovi Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC), Rusija i neki drugi proizvođači koji nisu iz OPEC-a ograničili su proizvodnju nafte. Sporazum važi do kraja 2018. godine, a na sastanku u Beču će raspravljati se o tome da li će biti produžen.

Ali, povećanje cijene nafte za 30 posto od kraja 2016. godine podstaklo je strah od inflacije – prihod desetogodišnjih obveznica Sjedinjenih Američkih Država nedavno je porastao na najviši nivo za posljednjih sedam godina. Vrijednost nafte je pala nakon što su Rusija i de facto lider OPEC-a Saudijska Arabija razgovarali o djelomičnom obnavljanju proizvodnje, koja je prekinuta zbog sporazuma iz 2017. godine.

Ali, neki drugi proizvođači se suprotstavljaju povećanju proizvodnje, tako da je konsenzus teško postići. Analitičari smatraju da će cijena brenta ove godine ostati na nivou od više od 70 dolara za barel.

Turska glasa 24. juna

Turska, koja se doživljava kao jedno od novih tržišta koje najviše obećava, pretrpjela je ogroman pad valute i prodaju obveznica ove godine. U njoj se održavaju izbori 24. juna, a očekuje se da će Recep Tayyip Erdogan ponovo biti izabran za novoosnovanu ulogu izvršnog predsjednika. Erdogan je nadgledao snažan ekonomski rast tokom svojih 15 godina na vlasti, ali njegovi planovi da preuzme veću kontrolu nad ekonomijom i monetarnom politikom i produbljeni napadi na protivnike koje su kritikovale grupe za zaštitu prava i zapadni saveznici, osujetili su mnoge investitore.

Ipak, ankete pokazuju da Erdoanova AK partija i nacionalistički partneri imaju podršku od samo 50 posto, pa gubitak parlamentarne kontrole on može da nadoknadi kroz neku od njegovih širih moći. Turska se trudi da stabilizuje liru koja je ove godine pala čak 20 posto u odnosu na dolar.

Erdogan, koji je sebe proglasio “neprijateljem kamatnih stopa”, skoro odmah je potkopao nedavno povećanje kamatnih stopa za tri procentna poena. Centralna banka održava zvanični sastanak 7. juna i može da preduzme dalje korake za stabilizaciju valute.

Predah od Brexita?

S obzirom na to da ističe vrijeme u kome bi Britanija postigla dogovor prije nego što napusti Europsku uniju marta naredne godine, diplomate se nadaju da će samit EU od 28. do 29. juna moći da prekine tu blokadu.

Britanska premijerka Theresa May može ostati zaglavljena između čekića i nakovnja, uz pritisak onih koji podržavaju Brexit i traže da se razriješe veze sa EU, dok se drugi zalažu za održavanje carinske saradnje s Unijom. Vladin izvještaj, koji će biti poznat prije razgovora, predstavit će planove za različite sektore, uključujući finansijske usluge i poljoprivredu.

Neizvjesnost vezana za buduće odnose EU i Velike Britanije i dalje utječe na ekonomiju i funtu, čija vrijednost slabi već šest sedmica od posljednjih sedam. EU saopštava da London tek treba da pronađe održivo rješenje za irsku granicu – strah je da bi ponovo uspostavljanje fizičke granice, uključujući i carinu, između Irske članice EU i Britanske pokrajine Sjeverne Irske tamo moglo da oživi nasilje.

(Radio Slobodna Evropa)

O autoru

Srodni članci