MoneyGram, Sberbank i JP Pošta BH uspostavili partnerstvo

MoneyGram, Sberbank i JP Pošta BH uspostavili partnerstvo

MoneyGram je jučer (25. 05. 2017) potpisao ugovor sa svojim superagentom Sberbank BH, jednom od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini.

Sberbank BH će kroz ovu saradnju voditi integrisanje i menadžment novih MoneyGram podagenata u zemlji sa “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo kao prvom u nizu koja sada nudi usluge transfera novca na svojih 200 lokacija.

Novi podagenti koji su predstavljeni sa Sberbank BH će upotpuniti postojeći odnos MoneyGrama sa agentima u zemlji na osnovu ugovora koji je potpisan 2016. godine. Partnerstvo odražava strateške ciljeve MoneyGrama da proširi svoju mrežu agenata u najdinamičnijim tržištima novčanih pošiljki u istočnoj Europi.

“Novčane pošiljke igraju ključnu ulogu u ekonomiji zemlje i svakodnevnim životima bosanskih porodica, omogućavajući im da plaćaju u vanrednim situacijama i za osnovne potrebe ili da slave u posebnim prilikama”, rekao je Radu Pojoga, čelnik ključnih partnerstava MoneyGrama, jugoistočna Europa.

“Ponosni smo na ulogu koju MoneyGram igra u financijskom ekosistemu od ulaska na bosansko tržište 2012. godine podržavajući finansijsko uključivanje. Lansiranjem novog partnerstva sa BH Poštom i Sberbank BH, koji ima ulogu superagenta MoneyGrama, udvostručujemo veličinu mreže i time smo bliži našim klijentima koji žive u ruralnim područjima i koji žele primati i slati novac preko granica, na brz i siguran način. Naša usluga će im omogućiti da primaju novac u nekoliko minuta u konvertibilnim markama, eurima ili američkim dolarima”, dodao je Pojoga.

Prema procjenama Svjetske banke, novčane pošiljke u Bosni i Hercegovini u 2016. godini su dostigle 3,3 miljarde BAM.

Većina novca koji je poslan u Bosnu i Hercegovinu je došao iz zemalja istočne Europe kao što su Hrvatska (blizu 860 miliona BAM), Srbija (blizu 485 miliona BAM) i Slovenija (223 miliona BAM). Značajan promet dolazi iz Njemačke (326 miliona BAM), Austrije (298 miliona BAM) i Sjedinjenih Američkih Država (268,5 miliona BAM).

“Veze koje naši klijenti imaju sa svojim najmilijima ne smiju biti prekinute zbog udaljenosti. Želimo da njihove porodice i prijatelji iz svih krajeva svijeta budu tu za njih, u najvažnijim životnim trenucima. Kroz saradnju sa partnerima unosimo radost u domove naših klijenata omogućavajući im brzo, sigurno i jednostavno slanje i primanje novca”, rekao je Jasmin Spahić, član uprave Sberbank BH.

Klijenti sada mogu poslati novca sa bilo koje od 350.000 mjesta širom svijeta koje su dostupne lokacijama Sberbank BH i BH Pošta na kojima su sredstva dostupna u nekoliko minuta što je predmet radnih sati agenta i u skladu sa zahtjevima lokalnih pravila.

“Zadovoljan sam što se BH Pošta, zahvaljujući saradnji sa Sberbank BH, pridružila mreži MoneyGram agenata. Kao vodeća kompanija koja pruža poštanske usluge u Bosni i Hercegovini, težimo da proširimo naše usluge slijedeći poslovne trendove i odgovarajući potrebama korisnika. Korisnici usluga BH Pošte sada su u mogućnosti da šalju i primaju novac u više od 180 ureda pošte, unutar deset minuta nakon što je poslan sa jedne od 350.000 MoneyGram lokacija širom svijeta”, rekao je Mirsad Mujić, generalni direktor “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo.

O MoneyGram International

MoneyGram je globalni pružalac usluga inovativnih transfera novca i usluga plaćanja i prepoznat je širom svijeta kao konačna veza prijatelja i porodica. Bilo da je u pitanju online konekcija, mobilni uređaj ili kiosk u lokalnoj prodavnici, mi povezujemo klijente na bilo koje načine koji su njima pogodni. Također, obezbjeđujemo usluge plaćanja, izdajemo novčane uputnice i porcesuiramo službene čekove na odabranim tržištima. Više informacija o MoneyGram International, Inc. možete pronaći na: https://secure.moneygram.com/.

O Sberbank BH

Sberbank BH posluje u zemlji od 2013. godine i jedna je od najbrže rastućih banaka u zemlji sa značajnim udjelom u tržištu u veleprodaji i maloprodaji. Banka nudi širok dijapazon proizvoda i usluga kao što su depoziti i investicijski proizvodi, debitne i kreditne kartice, maloprodajno i korporativno kreditiranje. Sberbank BH je dio Sberbank Europe Group (Sberbank Europe AG) sa glavnim uredom u Beču koji je 100% u vlasništvu Sberbank Rusija. Sberbank Europe Group je prisutan na devet tržišta u centralnoj i istočnoj Europi (CEE): Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka Republika, Njemačka, Mađarska, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Banka ima preko 4.300 uposlenika, posluje sa svojih 228 ogranka i uslužuje preko 670.000  klijenata (31. 12. 2016).

O Javnom preduzeću BH POŠTA

BH Pošta Sarajevo posluje samostalno, nastavljajući tradiciju i razvojni kontinuitet poštanske djelatnosti na području BiH. Dugogodišnje iskustvo je rezultiralo razvojem i modernizacijom tradicionalne poštanske djelatnosti u BiH. Ujedinjujući tradicionalno i novo, ostvarili su poslovni imidž koji osigurava dominantnu poziciju najboljeg poštanskog operatora na bh. tržištu, pa i šire. Pored postojećih, BH pošta uvodi i nove usluge i servise. Brzi razvoj poštanskog prometa, nova paleta usluga i rastući zahtjevi korisnika, traže stalno prilagođavanje. Uz intezivnu investicijsku aktivnost, a oslanjajući se, prije svega, na vlastiti stručni kadar, permanentno uvode najnovije svjetske tehnologije. Među tim projektima su: Hibridna pošta, Sorting centar, carinjenje i špedicija i drugi, a pored standardnih usluga, BH Pošta je uvela i nove usluge poput BH PostExpress – brza pošta, E- uputnica, BH PostNet-uputnica, Paket uplatnica za registraciju i osiguranje motornih vozila, itd.

 Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci