MMF upozorava na jačanje rizika po finansijsku stabilnost na dulji rok

MMF upozorava na jačanje rizika po finansijsku stabilnost na dulji rok

Rizici po globalnu finansijsku stabilnost u bliskoj budućnosti su smanjeni, dok su oni na dulji rok u porastu, upozorio je u jesenjem izvještaju o finansijskom sistemu Međunarodni monetarni fond (MMF).

Vrlo niske kamatne stope u bogatim ekonomijama ulagače su okrenule investicijama koje nose veće prinose, potaknuvši time kod njih veću sklonost preuzimanju rizika.

Jačanje globalne ekonomije oporavka je pomoglo smanjiti finansijske rizike u bliskoj budućnosti budući da snažniji rast, između ostalog, znači i veće šanse da će zajmoprimci, bilo da je riječ o kompanijama ili građanima, ostvariti potreban dohodak za servisiranje otplate svojih dugova. Ujedno jača i povjerenje na finansijskim tržištima.

Iz MMF-a pritom napominju da su ključni faktori koji su podržali privredni oporavak nakon finansijske krize – ultraniske kamatne stope i kvantitativno ublažavanje monetarne politike u bogatim zemljama – ujedno pridonijeli rizicima u duljem roku.

Kvantitativno ublažavanje je povećalo pritiske na snižavanje kamatnih stopa koju plaćaju zajmoprimci. Te niže kamatne stope značile su pak slabiji povrat ulagačima koji kupuju imovinu poput obveznica. Stoga su mnogi krenuli u potragu za imovinom s višim prinosima koja je ujedno i rizičnija.

S jedne strane, nemaju drugog izbora. Kvantitativno ublažavanje koje sprovode pojedine centralne banke uključuje i kupovinu finansijske imovine koja se obično smatra sigurnim ulaganjem, a uglavnom su to državni dugovi. To znači da manje takvog sigurnog tipa imovine ostaje privatnom sektoru na raspolaganju za kupovinu.

Sve to, kažu u MMF-u, pomaže podržati ekonomski oporavak, ali “javljaju se i rizici ako ti trendovi odu predaleko”.

Problemi se javljaju i pri postupnom opetovanom zaoštravanju monetarne politike, sa čime su krenuli u SAD-u, a može se pretpostaviti da će u konačnici istim putem krenuti i ostale centralne banke razvijenih ekonomija, ponajprije eurozone, Japana i Velike Britanije.

To uključuje više kamatne stope, što bi pak otežalo otplatu dugova nekim zajmoprimcima, a time povećalo i opasnost velikih gubitaka za zajmodavce.

Iz MMF-a posebno skreću pažnju na rast kredita u Kini. Premda su, kažu u MMF-u, tamošnje vlasti već poduzele “dobrodošle poteze” kako bi otklonile rizike, predstoji im još dosta posla.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci