Milijarde dolara zlata i srebra završava na otpadu

Milijarde dolara zlata i srebra završava na otpadu

Studija Univerziteta Ujedinjenih naroda objavljena prije dvije godine pokazala je da je 2016. na otpadu završilo više od 22,2 milijarde dolara zlata i milijarda srebra zarobljenih u starim elektroničkim uređajima.

UN-ov izvještaj ‘The Global EWaste Monitor 2017’ navodi da je 2016. e-otpad dosegao rekordnih 45 miliona tona diljem svijeta u 2016, što je ekvivalent gotovo 4500 Eiffelovih tornjeva. Do 2021. taj iznos će narasti na 52,2 miliona tona, prenosi seebiz.eu.

Odbačeni elektronički otpad još se neuspješno pokušava pretvoriti u rudnike sirovina za nove industrije. Prema najnovijim statistikama, samo se dvadeset posto globalnog e-otpada pravilno prikuplja i reciklira, a trebao bi biti temelj održive proizvodnje.

Plemeniti metali pronađeni u elektroničkom otpadu uključuju zlato, srebro, bakar, platinu i paladij, a odbačeni uređaji, također, sadržavaju željezo i aluminij. Potencijal recikliranja je nevjerovatan jer je ukupna vrijednost svih sirovina zastupljenih u e-otpadu procijenjena na 55 milijardi eura, što je više od BDP-a mnogih zemalja.

Prema najnovijim statistikama, samo se 20 posto globalnog e-otpada pravilno prikuplja i reciklira. Pretvaranje elektroničkog otpada u resurs cirkularne ekonomije još je 2014. postao prioritet Europske komisije. Već iste godine samo je na europskom tržištu vrijednost recikliranog e-otpada procijenjena na više od dvije milijarde eura, a očekuje se da će vrijednost povezana s time do 2020. premašiti 3,5 milijardi eura.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci