Kuće budućnosti otporne i na uragane

Kuće budućnosti otporne i na uragane

Sezona uragana bi trebala završiti krajem ovog mjeseca, a 2017. godina će ostati upamćena kao jedna od gorih u evidenciji National Hurricane Centra koji mjeri nastalu štetu od 1900. godine.

Prema njihovim najavama ovo je tek početak ere snažnih uragana, pa su se i arhitekti počeli specijalizirati za gradnju kuća koje će biti otpornije na vremenske nepogode koje prate ovu prirodnu pojavu. Planiraju s gradnjom tzv. sigurnih gradova da bi ljudske žrtve i materijalnu štetu sveli na minimum. Nove tehnologije bi trebale omogućiti bolju zaštitu terena i infrastrukture od snažnih vodenih valova i vjetra koji prate uragane.

Samoodržive i ekološke

Arhitekt Koen Olthuis se udružio s nekoliko kolega i pokrenuo start-up kompaniju da bi razvio projekat kuće koja bi trebala uspješno preživjeti uragan i poplave koje nakon njega slijede.

Luksuzni smještajni koncept je dizajniran tako da u slučaju poplave pluta plovnim putevima poput kanala, rijeke ili uz morsku obalu.

Autori ove ideje, također, tvrde da će ovakav tip kuće biti siguran i od snažnih naleta vjetra. Nazvana ‘održiva jahta’ ova plutajuća elegantna građevina, prema riječima projektanata, trebala bi preživjeti čak i u najekstremnijim vremenskim uvjetima. U tom slučaju aktivirao bi se hidraulični sistem koji kuću drži usidrenu na morskom dnu, a u slučaju velikog vodenog vala, pomoću nosača bi ju izdignuo iznad površine vode, pa bi se tako spriječilo plavljenje unutrašnjosti.

Kuće, odnosno ‘održive jahte’ bi se snabdijevale sunčevom energijom, a sakupljale bi i kišnicu koja bi se koristila u domaćinstvu.

Detalji o tome kako bi ova pokretna kuća tačno trebala funkcionisati još su uvijek prilično nejasni, ali koncept će biti predstavljen krajem mjeseca u Fort Lauderdaleu na Međunarodnom sajmu brodova.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci