Kompanija vrijedna 400 milijardi dolara zabilježila prvi pad zarade u 13 godina

Kompanija vrijedna 400 milijardi dolara zabilježila prvi pad zarade u 13 godina

Najveća kineska kompanija za društvene mreže i elektroničke igre je objavila kako joj je dobit u drugom tromjesečju pala na 17,87 milijardi juana (2,59 milijardi dolara), u poređenju s prosječnih 19,57 milijardi juana.

Kineska tehnološka kompanija Tencent Holdings Ltd je izvijestila o neočekivanom padu svoje neto dobiti za 2 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju zbog slabijeg rasta prihoda u sektoru mobilnih igara i pada u području kompjutorskih igara.

Ta najveća kineska kompanija za društvene mreže i elektroničke igre je objavila kako joj je dobit u drugom tromjesečju pala na 17,87 milijardi juana (2,59 milijardi dolara), u poređenju s prosječnih 19,57 milijardi juana.

Cijena dionice Tencent Holdingsa u četvrtak je pala za 10 posto, na najniži nivo u posljednjih godinu dana, nakon što je kompanija izvijestila o prvom padu kvartalne dobiti u posljednjih 13 godina.

U svom saopštenju, kompanija je dodala da joj nije poznato hoće li dobiti odobrenje kineskih regulatornih vlasti za najpopularniju igricu koju proizvode “Monster Hunter”, a koju je morala povući s tržišta, nakon što je prodala milion kopija po cijeni od 43 dolara za igru. Kineski regulator je zabranio daljnju prodaju te igre, navevši kao razlog tek da je primio veliki broj pritužbi.

Prihodi Tencenta u drugom tromjesečju su porasli za 30 posto, na 73,68 milijardi juana, što je manje od očekivanja analitičara, koji su u prosjeku prognozirali 77,5 milijardi juana prihoda. Takav usporeni kvartalni rast prihoda nije zabilježen kod Tencenta najmanje od trećeg kvartala 2015. godine.

Tencent je najvrednija kompanija na listama azijskih berzi, s tržišnom vrijednošću 407,6 milijardi dolara. Tokom ove godine dionice Tencenta su jako oscilirale uslijed straha od usporavanja njihovih osnovnih djelatnosti, a sada su 13 posto niže nego na početku godine.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci