Ko su najveći izvoznici električne energije za šest mjeseci 2018?

Ko su najveći izvoznici električne energije za šest mjeseci 2018?

Najveći izvoznik struje u BiH u prvih šest mjeseci ove godine bio je EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH (DERK), ova kompanija je u pomenutom periodu na inostrana tržišta izvezla ukupno 975 GWh električne energije, što predstavlja više od 28% svih realizovanih prekograničnih transakcija.

Kako su naveli iz DERK-a, ukupan izvoz struje u prvoj polovini ove godine je iznosio 3.403 GWh, a njegova vrijednost je bila 276 miliona KM.

Nakon RiTE Stanari, najveći izvoznik struje u BiH je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) sa 572 GWh, te GEN-I iz Sarajeva (514 GWh) i Alpik energija Sarajevo (316 GWh).

Ove četiri kompanije, od ukupno 15 elektroenergetskih subjekata koji su učestvovali u ovim poslovima, ostvarile su čak 69% izvoza.

Ukoliko ovaj trend bude nastavljen i u narednom periodu, izvoz struje u 2018. godini mogao bi premašiti prošlogodišnji, koji je iznosio 5.161 GW, a čija je vrijednost iznosila oko 463 miliona KM.

I tada je najveći izvoznik struje bila kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, a slijedile su je Alpik energija, EFT Bileća i Elektroprivreda RS.

Interesantno je pomenuti da je ERS u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više struje nego tokom cijele prošle godine.

Na listi DERK-a trenutno se nalaze 24 registrovana trgovca električnom energijom, a uskoro bi se ovom društvu mogao pridružiti još jedan “igrač”. U pitanju je slovačka kompanija LE Trading, koja je nedavno podnijela zahtjev za izdavanje privremene licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine strujom.

Ovo dioničarsko društvo je osnovano 2013. godine, a nastalo je kao rezultat udruživanja kompanija New Energy Trading AG i Light Energy Group, italijanskog holdinga koji ima godišnji promet od 1,8 milijardi eura, piše Glas Srpske.

O autoru

Srodni članci