Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om porastao u prvom kvartalu

Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om porastao u prvom kvartalu

Kineski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 19,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je u petak kineska trgovinska uprava.

U prvom tromjesečju ove godine višak je iznosio 58,3 milijarde dolara, pokazuju službeni kineski podaci.

Kineski izvoz u SAD porastao je pritom za 14,8 posto na godišnjem nivou, dosegnuvši 99,9 milijardi dolara.

Vrijednost uvoza rasla je nešto sporije, za 8,9 posto, na 41,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će povećanje viška dodatno pojačati napetosti u odnosima dvije vodeće ekonomije svijeta koje su prošle sedmice razmijenile prijetnje carinama u vrijednosti nekoliko stotina milijardi dolara, napominje agencija dpa.

Tako je američka vlada prošle sedmice objavila 50 milijardi dolara ′težak′ popis kineskih proizvoda, uključujući mašine i lijekove, koje bi mogli početi cariniti zbog navodne kineske krađe intelektualnog vlasništva.

Peking je uzvratio vlastitim popisom, također vrijednim 50 milijardi dolara, navodeći kao potencijalne mete carina američke proizvode poput soje, automobila i aviona. Bijela kuća je odlučila razmotriti moguće odštete za američke poljoprivrednike, posebno uzgajivače soje koji u Kinu izvoze otprilike trećinu proizvodnje.

Američki predsjednik Donald Trump je zaprijetio prošle sedmice i dodatnim carinama na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara.

Ostvare li Washington i Peking svoje prijetnje, uvođenje novih carina potrajat će najmanje dva mjeseca, što znači da će se njihov utjecaj vidjeti na trgovinskim podacima tek u drugoj polovini godine, napominje dpa.

Neovisni kineski ekonomist Hu Xingdou ističe da bi se u tom periodu kineski višak u razmjeni sa SAD-om mogao smanjiti bez obzira na carine, navodeći kao razlog promjenu u trgovinskim odnosima između dvije zemlje.

“Carine bi mogle smanjiti američki deficit u razmjeni s Kinom koji se mjeri u milijardama, ali neće previše utjecati na kinesku ekonomiju”, utvrdio je Hu. Po njegovoj procjeni američko uvođenje carina u vrijednosti 150 milijardi dolara bi snizilo stopu kineske ekonomije rasta za 0,6 do 0,8 postotnih bodova.

Početkom ove sedmice pojavile su se naznake da bi dvije strane mogle započeti pregovore nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak skicirao “plan od četiri tačke” o liberalizaciji ključnih ekonomskih sektora, poput industrije i finansijskog sektora, te inostranih ulaganja.

Xi je obećao sniziti carine na automobile, kazavši da Kina priželjkuje uravnoteženiju trgovinsku razmjenu.

Američki predsjednik je uzvratio da je “jako zahvalan za riječi kineskog predsjednika Xija o carinama i preprekama za automobile… Zajedno ćemo ostvariti sjajan napredak!”, poručio je Trump.

U četvrtak je kineska vlada pojasnila da Xijevo obećanje o otvaranju kineske privrede nije bilo upućeno SAD-u već da je posrijedi starija strategija koja bi trebala koristiti kineskoj ekonomiji općenito.

Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng kazao je da dužnosnici dvije zemlje nisu pregovarali o trgovinskim napetostima.

“Američka strana nije pokazala iskrenu spremnost na pregovore”, utvrdio je.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci