Kako je BiH rangirana na mapi poznavatelja engleskog jezika?

Kako je BiH rangirana na mapi poznavatelja engleskog jezika?

Na web portalu EF English Proficiency Index objavljena je lista od 72 zemlje u kojima se najbolje govori engleski jezik.

Lista suštinski pokazuje u kojim zemljama se najbolje govori engleski jezik, a van su primarnog engleskog govornog područja (zemalja gdje engleski jezik nije primarni/maternji). Stranica je klasificirala zemlje u četiri grupe, odnosno četiri nivoa govora i poznavanja engleskog jezika: vrlo visok, visok, srednji, nizak i jako nizak.

Od 72 zemlje van engleskog govornog područja, BiH je zauzela 26. mjesto, što je svrstava u treću kategoriju – srednjeg nivoa.

Po EF klasifikaciji, BiH ima ideks od 56,17, što je u Europi stavlja na 20. mjesto od 26 zemalja koje su uvrštene u istraživanje. EF navodi da je dostupnost interneta u BiH 60,8 posto, te da studenti u BiH u prosjeku studiraju 8,3 godine. Njihovo istraživanje pokazuje da statistički žene govore bolje engleski jezik od muškaraca (57,36:55,45), što je nešto više od europskog prosjeka.

Od zemalja regije, jedino je uvrštena još Srbija, koja se nalazi na 17. od 72 mjesta.

Prema ovom izvoru i klasifikaciji, Holandija je zemlja u kojoj se najbolje govori engleski jezik u svijetu, a slijede je Danska, Švedska, Norveška, Finska, Singapur i Luksemburg.

Sve pobrojane zemlje se nalaze u prvoj kategoriji – veoma visokog nivoa poznavanja i govora najrasprostranjenijeg jezika svijeta. Interesantno, BiH je po ovim navedenim parametrima po indeksu ostavila zemlje poput Francuske, Italije, Južne Koreje, Rusije, Japana, Kine i Turske.

Samo dno po nivou govora i poznavanja engleskog jezika, u kategoriji pet – zauzimaju zemlje Mongolija, Alžir, Saudijska Arabija, Kambodža, Laos, Libija i Irak.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci