Kako bi nova tehnologija mogla preobraziti finansijska tržišta?

Kako bi nova tehnologija mogla preobraziti finansijska tržišta?

Nova tehnologija izaziva buru na finansijskim tržištima. Njeno ime, tehnologija distribuirane glavne knjige, možda djeluje stručno, ali neki kažu da bi mogla potpuno promijeniti način na koji djeluju finansijska tržišta i bankarstvo. O čemu je zapravo riječ i zašto je važna središnjim bankama kao što je ESB?

Šta je tehnologija distribuirane glavne knjige?

Tehnologija distribuirane glavne knjige instrument je za bilježenje vlasništva: novca ili imovine, na primjer nekretnina, i sl. Kada danas banke provode transakcije, odnosno kada se mijenja vlasništvo nad novcem ili finansijskom imovinom, čine to preko centraliziranih sistema, kojima često upravljaju središnje banke. Banke bilježe svoje transakcije u lokalnim bazama podataka.

S druge strane, distribuirana glavna knjiga je baza podataka o transakcijama koja se pohranjuje u mreži brojnih računara, odnosno ne pohranjuje se na jednoj središnjoj lokaciji. Svi korisnici te mreže obično mogu čitati informacije i, ovisno o ovlastima, dodavati informacije.

Najčešća vrsta tehnologije distribuirane glavne knjige zove se lanac blokova (engl. »blockchain«). Tako se naziva jer se transakcije stavljaju u skupine koje oblikuju blokove. Ti se blokovi hronološkim slijedom povezuju u lanac. Čitav lanac zaštićen je složenim matematičkim algoritmima radi osiguravanja cjelovitosti i sigurnosti podataka. Taj je lanac sveobuhvatna evidencija svih transakcija u bazi podataka.

Koje su moguće prednosti?

S obzirom na to da su podaci iznimno zaštićeni algoritmima kao i to što korisnici mreže obično mogu vidjeti je li nešto u evidenciji promijenjeno, ta bi tehnologija mogla otežati transakcijske prevare. Njome bi se također mogla povećati učinkovitost jer se vođenje evidencije može automatizirati. Time bi se mogle ukloniti ljudske pogreške te bi se mogli pojednostavniti inače vrlo složeni procesi.

Neki čak tvrde da bi tehnologija distribuirane glavne knjige uklanjanjem posrednika mogla iz temelja promijeniti način na koji djeluju finansijska tržišta. Na primjer, moguće je da za plaćanja među bankama više neće biti potrebni posrednici i/li platni sistemi.

Neki smatraju da će čak i privatna plaćanja, koja se trenutno provode preko vaše banke i banke primatelja plaćanja, biti moguća bez sudjelovanja vaše banke jer će se pojedince moći izravno povezati sa zajedničkom bazom podataka.

Drugi smatraju da je takav scenarij malo vjerojatan jer će uvijek postojati potreba da središnje vlasti obavljaju određene funkcije poput praćenja i održavanja opće stabilnost finansijskog sistema.

Zašto ESB zanima ta tehnologija?

Jedan je od ključnih ciljeva ESB-a osigurati sigurno i učinkovito provođenje transakcija u cijelom europodručju. To, među ostalim, znači da pozorno pratimo načine plaćanja i sisteme koji se upotrebljavaju u tu svrhu. ESB podržava sigurne i učinkovite inovacije i stvara iste mogućnosti za sve u Europi.

Nadalje, sam ESB upravlja brojnim sistemima kojima se olakšava kretanje novca i imovine u Europi.

Zbog ta dva razloga prati se razvoj svih tehnologija koje bi mogle utjecati na način provođenja transakcija. Međutim, iako tehnologija distribuirane glavne knjige otvara brojne zanimljive mogućnosti u budućnosti, ipak je riječ o relativno novoj tehnologiji koja je nedovoljno razvijena da bismo je uzeli u obzir za uporabu u našim sistemima, koji su okosnica europskog finansijskog sektora.

I dok privatni sektor isprobava tu tehnologiju, mi želimo biti sigurni da svaka nova usluga i proizvod koji se na njoj temelje ne ugrožavaju siguran tok transakcija, kako biste i Vi mogli biti sigurni da su vaš novac i finansijska imovina sigurni i zaštićeni dok se kreću s jednog mjesta na drugo.

 

www.ecb.europa.eu

O autoru

Srodni članci