Kakanj – odobren projekat sanacije otpadnih voda u naselju Mramor

Kakanj – odobren projekat sanacije otpadnih voda u naselju Mramor

Kakanjsko naselje Mramor, s gotovo 170 stanovnika, moglo bi ove godine realizacijom projekta izgradnje lokalne kanalizacijske mreže napokon dobiti priključak na sistem za prečišćavanje otpadnih voda, za koji je još 2010. godine urađena projektna dokumentacija.

Prema planu nadležne općinske službe novi kanalizacioni kolektor, dužine oko 1.135 metara glavnog kanalizacionog cjevovoda, trebao bi da se postavi u toku ove godine i da se kraj glavnog kanalizacijskog voda priključi na montažno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Trenutno se u tom naselju gotovo sve otpadne vode iz domaćinstava ispuštaju u lokalni potok, tako da je u ljetnom periodu, kada je protok vode mnogo manji, stanje vrlo teško i postoji opasnost po zdravlje lokalnog stanovništva.

Predračunska vrijednost kompletnog projekta sanacije i odvoda otpadnih voda u naselju Mramor iznosi 172.043 KM, a za prvu fazu realizacije projekta nadležna općinska služba je planirala iznos od 40.000 KM.

Pored tog problema stanovnici naselja Mramor tokom godine imaju i probleme zbog kontinuirane eksploatacije mineralne sirovine, transporta i odlaganja za potrebe privrednih kompanija koje rade na tom području.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci