Japan postavlja “ledeni zid” oko Fukušime

Japan postavlja “ledeni zid” oko Fukušime

Nakon uspješno završenog testa izvodljivosti japanska vlada je odobrila aktiviranje takozvanog “ledenog zida” oko oštećenog reaktora nuklearne centrale Fukušima koji bi trebao da spriječi curenje radioaktivne tečnosti u more.

Nuklearna regulatorna agencija je saopštila da će jedinstvena rashladna struktura biti puštena u rad slijedećeg mjeseca. Konstrukcija je napravljena od 1.000 velikih industrijskih rezervoara u kojima je smješteno 800.000 litara vode i prostirat će se na površini od 1,5 kilometara.

Izgradnja “ledenog zida” je koštala 35 milijardi juana, odnosno 312 miliona eura. Aktiviranje ledene zaštite oko oštećenog reaktora odloženo je za više od godinu dana iz tehničkih razloga. Neki stručnjaci su skeptični i sumnjaju da je vrijedno uložiti tolika sredstva u rashladnu kontrukciju.

“Najbolje je razmišljati da prirodni fenomeni ne funkcionišu uvijek onako kako smo zamislili”, rekao je jedan od članova regulatorne agencije Šuniti Tanaka.

Jedan od reaktora nuklearne centrale koja se nalazi u vlasništvu kompanije TEPCO teško je oštećen u zemljotresu i udaru cunamija 2011. godine.

Anadolija/V.P.

O autoru

Srodni članci