Izgrađen plinovod TANAP

Izgrađen plinovod TANAP

U Turskoj će danas biti pušten u rad “Transanadolijski gasovod” (TANAP) kojim će se prirodni gas iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku transportovati do Italije i drugih zemalja Europe.

Svečanosti koja će biti održana u gradu Eskišehiru, jugoistočno od Istanbula, pored šefa turske države Recepa Tayyipa Erdogana prisustvovat će i predsjednici Azerbejdžana, Gruzije i Srbije, izvijestila je BHRT.

TANAP, cjevovod dužine 1.850 kilometara, prolazi kroz Gruziju kako bi bolje povezao Europu sa nalazištima prirodnog gasa u oblasti Kaspijskog mora i time smanjio zavisnost Europe od ruskog gasa.

Izgradnja TANAP-a je koštala 8,5 milijardi dolara, a počela je u martu 2015. godine.

Plinovod će godišnje isporučivati šest milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa Turskoj i 10 milijardi kubnih metara Europi. Europski dio projekta će biti operativan od 2020, kada bude povezan s Transjadranskim gasovodom (TAP).

Do 2023. godine kapacitet TANAP-a će biti povećan na 23 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a do 2026. na 31 milijardu.

Azerbejdžan je 18. maja, otvorio “Južni kavkaski plinovod”, što je bio ključni korak za formiranje “gasnog koridora” koji snabdijeva Europu s juga, da bi se smanjila zavisnost kontinenta od ruskog gasa, koja je posljednjih godina porasla uprkos naporima Europske unije (EU).

Očekuje se da će prve isporuke do juga Europe početi 2020. godine.

O autoru

Srodni članci