Institut Brookings: Žene su bolje u tehnologijama nego muškarci

Institut Brookings: Žene su bolje u tehnologijama nego muškarci

Institut Brookings smatra da žene imaju bolje digitalne vještine od muškaraca, ali su još uvijek nedovoljno zastupljene u industriji.

Žene u tehnologiji imaju bolje vještine od muškaraca, navodi se u izvještaju Instituta Brookings.

Mislite li da su muški mozgovi pogodniji za tehnološke poslove? Razmislite još jednom.

Izvještaj iz programa Metropolitan Policy u Brookings Institutu mjerio je muške i ženske digitalne rezultate i utvrdio da su žene sposobnije u raznim vještinama potrebnim za tehnološku struku od muškaraca.

Brookingsov izvještaj, pod nazivom “Digitalizacija i radna snaga”, promatrao je “informacije o znanju, vještinama, alatima i tehnologiji, obrazovanju i osposobljavanju, radnom kontekstu i potrebnim radnim aktivnostima” za visoke tehnologije, rezultat 48 za žene u odnosu na 45 za muškarce.

No unatoč tome što je veća sposobnost, navodi se u izvještaju, više muškaraca nego žena popunjava najviši nivo digitalnih poslova u “računarskim, inženjerskim i upravljačkim područjima, kao i nižim digitalnim zanimanjima kao što su prevoz, građevinarstvo, prirodni resursi i izgradnja i terenski poslovi. ”

To je već svima poznata situacija, jer je izvještaj o udjelu zaposlenosti žena u tehnološkim kompanijama u stalnom padu i zauzima ispod 30 posto zaposlenih, a brojka je još više poražavajuća ako se uzmu u obzir položaji u upravljanju i vodstvu tehnoloških kompanija u svijetu.

U posljednjim desetljećima, širenje digitalne tehnologije na gotovo svako poslovno i radno mjesto, također poznato kao “digitalizacija”, utječe na preoblikovanja svjetskih ekonomija i radna okruženja u njima.

“Digitalizacija svega” istovremeno je povećala potencijal pojedinaca, kompanija i društva, a pridonosi nizu neugodnih utjecaja i nejednakosti, kao što su nejednakost plaća radnika u mnogim demografskim grupama i raznolikost ekonomskih ishoda.

“Dok sveopća digitalizacija pruža značajne prilike svima, pa tako i za žene da se promaknu na svojim radnim mjestima, čini se da premalo žena to uistinu i koristi”, navodi se u izvještaju.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci